Măsuri luate de Franţa pentru repatrierea cetățenilor francezi care trăiesc în orașul Wuhan și care doresc să revină în ţara natală

Bilanţul victimelor coronavirusului apărut în China a crescut la 80 de morţi, în timp ce numărul total al îmbolnăvirilor se apropie de 2.800, cu 800 mai mult decât ieri, potrivit celui mai recent bilanţ al autorităţilor chineze. Cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat şi în majoritatea ţărilor din regiune, iar Singapore le-a cerut cetăţenilor să evite călătoriile în China sau, dacă au fost acolo, să stea în case pentru o perioadă de carantină de două săptămâni. Australia caută soluţii pentru repatrierea a 100 de elevi aflaţi în Wuhan, iar Japonia ar putea trimite chiar mâine un avion charter pentru cetăţenii săi din acest oraş unde au apărut primele cazuri de infectare cu noul coronavirus. O măsură similară va fi luată de Franţa, prima ţară europeană unde au apărut cazuri de coronavirus – trei confirmate şi alte şase suspecte. Franţa are 1000 de cetăţeni în zona Wuhan, după cum transmite corespondentul nostru, Daniela Coman.
Corespondenţă din Paris – Reporter: Daniela Coman – La şedinţa miniștrilor cu responsabilități în această criză, convocată ieri, de premierul Édouard Philippe, s-a luat decizia repatrierii cu un zbor direct a cetățenilor francezi care trăiesc în orașul Wuhan și care doresc să revină în Franța, după obținerea acordului autorităților chineze.
Agnès Buzyn, ministrul sănătății: Repatrierea va avea loc la mijlocul săptămânii. O echipă medicală îi va însoți pe pasageri pentru a evita posibila propagare a virusului pe teritoriul francez. După sosirea în țară, întregul grup va fi supravegheat medical într-un spațiu special amenajat timp de 14 zile.
Reporter: Ministrul a precizat că persoanele care solicită repatrierea nu pot refuza condițiile de carantină odată ajunse în Franța. De asemenea, de ieri, o echipă medicală îi controlează la aeroportul Roissy-Charles deGaulle din Paris pe toți pasagerii zborurilor care sosesc din China./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 ianuarie)