După Brexit, maşinile cu volanul pe drepta vor putea circula fără restricţii, cel puţin în acest an

„Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Mihai
Realizator: După Brexit, maşinile cu volanul pe drepta pot să circule fără restricţii, cel puţin în acest an, pentru că există un acord în vigoare. Însă, la Registrul Auto Român se studiază deja mai multe scenarii pentru ca acestea să fie scoase din circulaţie ulterior. Se are în vedere chiar condiţionarea trecerii ITP-ului de amplasarea postului de conducere pe partea stângă.
Cristian Bucur, directorul tehnic al Registrului Auto Român: Până la sfârşitul acestui an nu se va modifica procedura, întrucât acordul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană cuprinde o perioadă de tranziţie. Dacă Brexitul s-ar fi întâmplat fără acord, legislaţia prevede deja că vehicule cu volanul pe partea dreaptă care sunt introduse în România provenind din state terţe nu se omologhează. În ceea ce priveşte vehiculele deja înmatriculate în România care au volanul pe partea dreaptă, analizăm oportunitatea ca, într-un termen rezonabil, să fie obligaţi deţinătorii lor să modifice poziţia postului de conducere.
Realizator: Acum, zeci de mii de maşini cu volan pe partea dreaptă circulă pe şoselele din ţară, în ultimii trei ani fiind aduse din import aproape 80.000 de autovehicule, cele mai multe din Anglia. Statisticile Poliţiei Rutiere arată că în peste 90 % din accidentele în care sunt implicate aceste maşini, vinovăţia aparţinea şoferului care avea volanul pe dreapta. Manevra de depăşire este dificilă, mai ales pe drumurile cu o singură bandă sau foarte aglomerate./eendrefy/dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 februarie)