2020. február 3

A parlament plénuma elé terjesztették az Orban-kormány elleni bizalmatlansági inditványt

A parlament hétfői plénuma elé terjesztették az Orban-kormány elleni bizalmatlansági inditványt. Az inditványt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ 208 képviselője irta alá, aki a kormány lemondását követeli, hatalmi visszaéléssel és a demokrácia megszegésével vádolva. A dokumentum aláirói szerint a polgármesterek megválasztására hivatott törvény módositásának felelősségvállalással való elfogadása azt jelenti, hogy a kormány semmibe veszi az alkotmánybiróság döntését és a Velencei Bizottság ajánlatait. A bizalmatlansági inditvány szövegét Daniel Suciu, a PSD alelnöke olvasta fel a plénumon.Marcel Ciolacu ügyvivő PSD-elnök szerint a szociáldemokraták összegyűjtötték a bizalmatlansági inditvány elfogadásához szükséges szavazatok számát és amennyiben ez az eljárás sikeres lesz, a szocáldemokraták a PSD-én kivüli miniszterelnököt javasolnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

Első fokon három év letöltendő börtönbűntetésre itélték Valeriu Zgonea volt képviselőházi elnököt

Valeriu Zgonea volt képviselőházi elnököt első fokon három év letöltendő börtönbűntetésre itélték hétfőn, befolyással való üzérkedés vádjával. A Bukaresti Törvényszék által kimondott itélet megfellebezhető.A vádirat szerint abban az időben, amikor a képviselőház elnöki tisztségét és a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöki tisztségét betöltötte, Valeriu Zgonea elfogadta Dumitru Dobrică Buzău megyei tanácsos arra vonatkozó ajánlatát, hogy anyagi haszon ellenében, befolyása révén, magas tisztségbe juttassa Dobrică egyik hozzátartozóját. Ennek nyomán Zgonea 62.143 lej értékű jogtalan haszonhoz jutott. Zgonea ügyvédje szerint nem bizonyithatóak kliense ellen felhozott vádak és a perben Mircea Negulescu, a Korrupcióellenes Ügyészég volt ügyésze nyomást gyakorolt Dumitru Dobrică-ra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

Teodor Meleşcanu lemondott a román szenátus elnöki tisztségéről

Teodor Meleşcanu hétfőn lemondott a román szenátus elnöki tisztségéről, a parlament rendes ülésszakának első napján, miután két héttel korábban az alkotmánybíróság kimondta, hogy megválasztásakor a törvényhozók megsértették az alaptörvényt.A Liberálisok és Demokraták Szövetségében (ALDE) politizáló Meleşcanut saját pártja ellenkezése dacára a szociáldemokrata szenátusi többség választotta házelnökké tavaly szeptemberben. A szenátusban továbbra is többségben lévő, de már ellenzékben politizáló PSD, Titus Corlăţean szociáldemokrata szenátort, volt külügyminisztert javasolta ideiglenes házelnöknek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

A tavaly Romániában nőtt a turisták száma

A tavaly Romániában 3,6 százalékkal nőtt a turisták száma, ezen belül azonban 4,1 százalékkal csökkent a külföldiek száma, mig a vendégéjszakák száma 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, közölte hétfőn az országos statisztikai intézet. 2019-ben 3,6 százalékkal több, 13,268 millió belföldi és külföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, akik 5 százalékkal több, 29,870 millió vendégéjszakát töltöttek. A legtöbb külföldi vendég Németországból (296 ezer), Izraelből (234 ezer), Olaszországból (222 ezer), az Egyesült Államokból (161 ezer), Magyarországról (156 ezer) és Franciaországból (154 ezer) érkezett. A külföldiek csaknem 43 százaléka (1,148 millió) Bukarestet kereste fel, de kedvelt célpont volt Brassó, Szeben és Kolozs megye is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

Gănciulescu Rozália, RADOR