BLIC: Vecinii își consolidează flota aeriană: România mai cumpără cinci avioane F-16

Un portal consacrat informațiilor din domeniul militar anunță faptul că a devenit oficial acordul privind vânzarea de către Portugalia a cinci avioane de luptă F-16 către România.

Contractul, în valoare de 130 de milioane de euro, include – pe lângă livrarea bombardierelor F-16 – dotarea acestora cu specificații pentru România, precum și dotarea și întreținerea avioanelor care va fi asigurată de Forțele aeriene militare ale Portugaliei.

Ministrul portughez al apărării, Joao Gomes Cravinho, a declarat că avioanele vor fi recondiționate și modernizate de către compania OGMA – Indústria Aeronáutica de Portugal SA, transmite Tangosix.

 

Vecinii își înnoiesc escadrila; România intenționează să comande 36 de avioane F-16

 

La ceremonia la care a fost oficializată vânzarea, ministrul apărării din Portugalia a declarat, în prezența omologului său român, că prin această acțiune nu sunt vândute doar avioane, ci se realizează legături foarte strânse și o colaborare de lungă durată cu Forțele aeriene române, cu piloții și cu întreaga echipă de întreținere a flotei.

Ministrul portughez al apărării a declarat că primele avioane vor fi livrate în luna iunie anul acesta, o a doua tranșă urmând a fi livrată în octombrie, iar ultima tranșă la începutul anului 2021.

După cum s-a anunțat anterior, avioanele vor avea ultima versiune de software M6.x, spre deosebire de cele 12 avioane din contractul precedent, care sunt la nivelul M5.2R.

În legătură cu declarațiile politicienilor români, precum și cu planurile de echipare a aviației militare române cu avioane de luptă F-16, se poate spune că acest proces avansează, momentan, extrem de încet. Încă din luna iulie 2018, Bucureștiul a anunțat că va achiziționa de la Portugalia încă 5 avioane F-16, iar în aprilie 2019 s-a anunțat că viitorul contract va fi semnat abia la sfârșitul lui 2019 sau începutul lui 2020, scrie Tangosix.

 

Problema este numărul mic de piloți

 

La începutul anului 2021, România va avea o escadrilă de doar 17 aparate F-16, în timp ce planurile inițiale erau de trei escadrile de câte 16 avioane.

Foarte probabil, numărul mic de avioane F-16 comandate și furnizate este o consecință a faptului că numărul de piloți și de membri ai serviciului tehnic aerian al armatei române este încă redus, astfel că adesea au fost chemați în ajutor portughezii. Deși în luna martie 2019, la începutul operațiunii de asigurare a controlului spațiului aerian /român de către NATO/, a fost declarată capabilitatea de a utiliza avioane F-16, forțele aeriene militare române utilizează în continuare avioane MIG 21 modernizate, iar ajutorul în patrularea spațiului aerian este asigurat de aliații din NATO.

BLIC (Serbia), 2 februarie 2020

Traducerea: Ruxandra Lambru