Reprezentanţii PSD şi PRO România îl vor propune pe Remus Pricopie pentru funcţia de premier

Remus Pricopie este propunerea comună pentru funcţia de premier cu care vor merge, la Cotroceni, reprezentanţii PSD şi PRO România. Liberalii îşi vor stabili mâine candidatul, iar USR şi UDMR au anunţat că nu vor face nicio propunere. Iulia Gherman a sintetizat declaraţiile liderilor politici după anunţarea rezultatului votului asupra moţiunii de cenzură.
Reporter: Parlamentarii PSD şi UDMR, semnatari ai moțiunii de cenzură, au subliniat în plenul parlamentului că executivul condus de Ludovic Orban trebuie demis, pentru că prin asumarea răspunderii pentru modificarea legislației electorale au fost încălcate decizii ale Curții Constituționale și recomandările Comisiei de la Veneția. Totodată, ei s-au declarat revoltați de numărul mare de ordonanțe de urgență adoptate de guvern în ședința de ieri, precizând că, astfel, parlamentul a fost privat de atribuțiile constituționale. Alături de social-democraţi și reprezentanții UDMR, moțiunea de cenzură a fost votată și de parlamentari de la PRO România. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus că responsabil pentru criza creată este premierul demis Ludovic Orban.
Marcel Ciolacu: Scorul de 261 de voturi este un scor impresionant până și pentru noi. Am avut o discuţie împreună cu domnul președinte Victor Ponta și am decis să mergem împreună cu o singură nominalizare, la Cotroceni, în persoana domnului Remus Pricopie, rectorul SNSPA, fost ministru, absolvent Fulbright, un pro-european şi un pro-american convins.
Reporter: Premierul demis Ludovic Orban a subliniat că executivul a fost înlăturat de o alianţă retrogradă, care a călcat în picioare democrația și interesele fundamentale ale României.
Ludovic Orban: Guvernul cade în picioare; suntem mândri de ce am făcut în trei luni. Într-o perioadă extrem de scurtă am reușit să reparăm o mare parte dintre stricăciunile provocate de guvernările PSD. Am reaşezat România în rândul națiunilor europene, pe picior de egalitate, am refăcut credibilitatea României, am refăcut încrederea mediului de afaceri și a investitorilor în Guvernul României.
Reporter: Ludovic Orban a mai spus că mandatul pe care partidul îl va prezenta la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis va fi stabilit mâine în Biroul Executiv al PNL. Liderul USR, Dan Barna, a precizat, la rândul său, că delegația Uniunii nu va veni cu o propunere la aceste consultări și că nu va vota un viitor guvern, pentru că își dorește organizarea de alegeri anticipate. Nici UDMR nu va prezenta un nume de premier la Cotroceni, a anunțat președintele formațiunii politice, Kelemen Hunor./cmorozanu/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -5 februarie