Consultări la Palatul Cotroceni în vederea desemnării unui nou premier

Preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe preşedinţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare pentru consultări în vederea desemnării unui nou premier, după ce Cabinetul Orban a fost demis prin moţiune de cenzură. Consultările încep la ora 12:00 cu reprezentanţii PNL şi vor continua cu cei ai PSD, USR, UDMR, PMP, ALDE, grupului Pro Europa şi ai minorităţilor naţionale.
Şeful statului a declarat, ieri, că, probabil chiar în această seară, după discuţiile cu partidele, va anunţa numele celui propus să formeze viitorul guvern.
Reporter: Oana Bâlă – Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări, după adoptarea moțiunii de cenzură, că instituțiile sunt solide și vor funcționa în continuare, iar guvernul va rămâne în funcție cu mai puține atribute. El a explicat că sunt necesari câțiva pași politici în perioada următoare, care vor fi făcuți într-o succesiune foarte rapidă. Astfel, a convocat partidele parlamentare la o sesiune de consultări, care începe la ora 12:00, iar seara va anunța probabil persoana desemnată să formeze un nou guvern. Şeful statului a spus că rămâne adeptul alegerilor anticipate, însă în lipsa unei voințe politice în acest sens, își dorește să fie votat un guvern care vine cu o agendă reformatoare, un guvern format în jurul Partidului Național Liberal.
Klaus Iohannis: În acest moment, soluția cea mai corectă pentru România este întoarcerea la electorat. Trebuie să avem alegeri parlamentare. Trebuie să avem o majoritate parlamentară, care sprijină acest efort de reformare, care vrea să facă economia performantă, care vrea să îmbunătățească, în definitiv, viața omului de rând și avem resurse, avem partide care sunt real partide construite democratic, partide care vor să se implice, partide care se vor pune la dispoziția românilor.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis a mai precizat că se va implica și în continuare pentru a construi, după alegerile parlamentare, o majoritate solidă, care să vină cu reforme profunde în beneficiul românilor./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 februarie)