LE FIGARO: În România, Parlamentul răstoarnă guvernul liberal

Deși actualul guvern este instalat abia de trei luni, miercuri, după o moțiune de cenzură votată de 261 de aleși dintr-un total de 465, Parlamentul român a răsturnat guvernul liberal minoritar al lui Ludovic Orban. Deja sunt avute în vedere alegeri anticipate.

LE FIGARO (Franța), 5 februarie 2020 – «Guvernul Orban a fost demis, este un mare pas pentru democrație», declară Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților și lider al social-democraților (PSD) care au inițiat moțiunea de cenzură. Este un proiect de amendament care este la originea acestei noi crize politice. Partidul liberal avea intenția de a reforma legea electorală pentru a restabili un sistem de vot în două tururi la viitoarele alegeri.

«Guvernul a căzut în picioare»

Ludovic Orban, 56 de ani, provenind din rândurile Partidului Național Liberal (PNL), potrivit căruia «guvernul a căzut în picioare», nu se arată învins și afirmă: ”Am pierdut o bătălie, dar, pentru România, vom câștiga manșa următoare».

PNL anunță că va avea consultații joi cu președintele Klaus Iohannis, el însuși provenind din PNL, pentru a decide în privința strategiei. Șeful statului trebuie deja să desemneze un nou premier.

Numit premier în luna noiembrie, după răsturnarea guvernului social-democrat al Vioricăi Dăncilă printr-o moțiune de cenzură, Ludovic Orban nu pare deranjat de această moțiune de cenzură la adresa guvernului său liberal, deoarece speră să fie numit din nou premier de către președintele Klaus Iohannis. Chiar înainte de vot, Ludovic Orban anunța că este «încrezător, deoarece președintele va desemna un premier care să răspundă la așteptările românilor».

https://www.lefigaro.fr/international/en-roumanie-le-parlement-renverse-le-gouvernement-liberal-20200205 /cpaunel/rlambru/abuzoian