Ungaria a aderat la Uniunea Internaţională a Libertăţii Confesionale

Ungaria a aderat prima dintre ţările UE la Uniunea Internaţională a Libertăţii Confesionale, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, din Washington, agenţiei ungare de presă MTI. Organizaţia a luat fiinţă la iniţiativa preşedintelui american Donald Trump. Reuniunea de înfiinţare a fost prezidat de ministrul de externe american Mike Pompeo, Ungaria fiind reprezentată de Péter Szijjártó. Uniunea are 27 ţări membre.

În urma reuniunii de miercuri, Péter Szijjártó a relatat: în lume există o tendinţă tot mai accentuată a persecutării religiilor şi grupărilor religioase, mai ales a comunităţilor minoritare.

Acest fenomen ne obligă să acţionăm împotriva lui. Dreptul la religie este unul din cele mai fundamentale drepturi ale omului, chiar dacă tendinţa liberală internaţională nu vrea să recunoască acest lucru, a spus ministrul.

Marile organizaţii internaţionale sunt şi ele predispuse să treacă cu vederea persecutarea religiilor şi grupărilor religioase. Este vorba de un fenomen inacceptabil, trebuie să se asigure pentru fiecare dreptul şi accesul la practicarea liberă a religiei. Trebuie să luăm măsuri în toate cazurile în care dreptul indivizilor, grupurilor sau comunităţilor la practicarea cultului este prejudiciat, a declarat Péter Szijjártó. Ministrul de externe a precizat că Donald Trump a înaintat anul trecut în ONU o propunere al cărei rezultat este Uniunea Internaţională a Libertăţii Confesionale care a luat fiinţă acum.

Péter Szijjártó a declarat că Ungaria a fost prima ţară din UE care şi-a semnalat participarea la această iniţiativă.

Ungaria nu acceptă faptul că organizaţiile internaţionale trec cu vederea măsurile luate împotriva comunităţilor creştine şi persecutarea acestora, a spus politicianul.

El a subliniat că Ungaria este o ţară creştină de peste un mileniu, de aceea ia o atitudine responsabilă pentru comunităţile creştine din lume care trăiesc în condiţii grele şi suferă
persecuţie.

Astfel de comunităţi creştine din Africa şi din Orientul Apropiat au fost sprijinite de Ungaria cu 50 de milioane de dolari până acum. Din aceşti bani au fost renovate biserici, case de locuit, spitale şi şcoli. 70 000 de oameni au putut să rămână sau să se întoarcă în locuinţele lor datorită acestui sprijin, a adăugat Szijjártó. “Suntem mândri că Ungaria a fost prima ţară europeană care a aderat la noua uniune internaţională creată de SUA”, a precizat ministrul.

Uniunea numără 27 ţări membre: Statele Unite, Albania, Austria, Bosnia-Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Columbia, Croaţia, Estonia, Gambia, Georgia, Grecia, Israel, Kosovo, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Polonia, Regatul Unit, Senegal, Slovacia, Slovenia, Togo, Ucraina şi Ungaria.

Cotidianul Népszava însă menţionează că atunci când ministrul Szijjártó vorbeşte despre libertatea confesională, se gândeşte exclusiv la creştinism. Legea cultelor adoptat în 2011 de parlamentul din Budapesta a conţinut o serie de prevederi care discriminau cultele religioase necreştine. La presiuni internaţionale, Budapesta şi-a modificat reglementările, dar practici discriminatorii există şi în prezent. Ministerul de Externe ale Statelor Unite în 2018 a dat publicităţii un Raport privind Libertatea Religioasă, care critică autorităţile ungare. Potrivit documentului în Ungaria funcţionarii statului de mai multe ori au avut un discurs antisemit şi anti-islam. Politicieni ai puterii au omagiat personalităţi aliate lui Adolf Hitler

Székely Ervin, RADOR