Péter Szijjártó a mers la Kiev cu două propuneri pe marginea Legii ucrainene a educaţiei

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, care se află, vineri, într-o vizită la Kiev, a declarat că Ungaria a venit cu două propuneri referitoare la Legea ucraineană a educației, lege care, în opinia Budapestei, încalcă drepturile minorităţii maghiare din Ucraina.

Szijjártó a menţionat că partea ungară i-a solicitat ministrului ucrainean al educației, Hanna Novosad, să ia în considerare aceste propuneri, precum și să-i primească pe reprezentanții uniunii cadrelor didactice (maghiare, n.red) din Transcarpatia. „Cred că obiectivele ucrainene și ungare pot fi atinse. Pentru ca maghiarii care locuiesc în Ucraina să înveţe limba de stat fără a crește numărul de materii predate în limba ucraineană. Vom ajuta astfel încât predarea limbii ucrainene în rândul maghiarilor din Transcarpatia să se facă într-un mod eficient. Învățarea limbii (ucrainene, n.red) la un nivel foarte ridicat și, în același timp, cunoaşterea și utilizarea limbii materne în domeniul educației sunt două obiective care pot fi atinse concomitent. Am făcut propuneri în acest sens” – a precizat ministrul ungar de externe, la o conferinţă de presă susţinută la Kiev.

Péter Szijjártó a mai declarat că Ungaria este gata să acorde Ucrainei 50 de milioane de dolari pentru proiecte de infrastructură şi a anunţat că, luna viitoare, la Budapesta, va avea loc o reuniune a Comisiei interguvernamentale Ucraina-Ungaria. „Vrem să înregistrăm succese la negocierile din martie și să convenim să construim cel puțin încă un punct de trecere la frontieră. Vrem să convenim asupra utilizării celor 50 de milioane de dolari pe care Ungaria îi alocă proiectelor de infrastructură din Ucraina şi, de asemenea, vrem să obținem rezultate în ceea ce priveşte negocierile referitoare la recunoașterea diplomelor de studii emise de ambele țări” – a subliniat şeful diplomaţiei ungare./sdan/schelaru

www.korrespondent.net – 7 februarie