Preşedintele Klaus Iohannis este dispus să negocieze la sânge, pentru ca România să aibă asigurată finanţarea corespunzătoare

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat azi priorităţile pentru România în raport cu viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, la întâlnirea pe care a avut-o astăzi la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. El a arătat că România este dispusă să ofere o contribuţie mare pentru a avea un buget mai cuprinzător. Trimisul nostru Oana Bâlă vine cu mai multe informaţii:
Reporter: Oana Bâlă – Şeful statului a arătat că obiectivul unui acord rapid asupra viitorului buget pe termen lung al Uniunii Europene nu trebuie să prevaleze asupra calităţii bugetului. El a subliniat că noul buget trebuie să satisfacă nevoile diferite de dezvoltare şi convergenţă ale statelor membre şi, în acelaşi timp, să sprijine recentele obiective asumate la nivel european, precum cele din domeniul digital şi al schimbărilor climatice. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că este dispus să negocieze la sânge pentru ca România să aibă asigurată finanţarea corespunzătoare a politicii de coeziune şi a politicii agricole comune, reiterând faptul că aceste două politici constituie principalele instrumente în reducerea decalajelor de dezvoltare. El a menţionat, totodată, că strategia ţării noastre privind bugetul este bine fundamentată, România susţinând o contribuţie a statelor la bugetul multianual un pic mai mare de 1% din Venitul Naţional Brut:
Klaus Iohannis: Sunt state care rămân ferm pe poziţie, că vor să plătească doar 1% din Venitul Naţional Brut. Noi încercăm, în continuare, prin negocieri, să ajungem, totuşi, la o contribuţie un pic mai mare decât 1%, ca să fie bani la dispoziţie şi pentru coeziune şi pentru agricultură şi pentru proiectele noi de cercetare, de Green Deal, şi aşa mai departe.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit la Bruxelles şi cu comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean./eendrefy/denisse

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 februarie)