Preşedintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, va lua cuvântul în faţa Consiliului de Securitate ONU

Marţea viitoare, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, se deplasează la New York, unde urmează să ia cuvântul în fața Consiliului de Securitate ONU pe marginea planului american de pace lansat recent de administrația Trump. De la Ierusalim, Dragoș Ciocârlan are mai multe informații.

Reporter: Liderul Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, intenționează să se adreseze marți Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și va face presiuni pentru condamnarea Israelului în legătură cu anexarea unor zone din Cisiordania și a planului american de pace al președintelui Donald Trump.

Abbas se va întâlni cu fostul premier israelian Ehud Olmert, în timpul vizitei la New York. El intenționează să aibă o conferință de presă comună, în care cei doi își vor exprima opoziția față de nouă inițiativă americană de pace, denumită acordul secolului. Consilierul principal al Casei Albe Jarad Kushner a declarat că planul președintelui Trump este o oportunitate pentru palestinieni. Dacă există aspecte care nu le convin, ar fi în interesul lor să vină la negocieri.

Într-un discurs recent la Cairo, în limba arabă, Mahmoud Abbas a comparat planul de pace actual cu acordurile de la Oslo, afirmând că nimeni nu cunoaște detaliile negocierilor de atunci, nici chiar americanii care au fost implicați. În opinia liderului palestinian, Statele Unite au reluat procesul de pace, dar nu au făcut nimic. El îl acuză pe președintele american Donald Trump că i-ar fi promis altceva, inclusiv Ierusalimul de Est, când s-au întâlnit la ONU prima dată.

Atacurile cu rachetă lansate din fâșia Gaza spre teritoriul israelian au continuat și în această seară. Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat astăzi că se vor lua măsuri pe care le-a calificat dezastruoase împotriva grupărilor teroriste din zona controlată de Hamas. Ministrul Apărării, Naftali Bennett, a atras atenția că la o nouă acțiune militară israeliană Hamas nu va face față. Israelul nu dorește un război cu Hamas, dar e hotărât să asigure securitatea locuitorilor din sud./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 februarie