Bernie Sanders a câştigat prealegerile din New Hampshire

Procedura de selectare a candidatului care urmează să reprezinte Partidul Democrat din Statele Unite la alegerile prezidenţiale este destul de complicată. Se organizează prealegeri regionale în toată ţara şi în funcţie de rezultatul obţinut de către fiecare politician înscris în cursa preelectorală, aceştia pot fi reprezentaţi prin delegaţi la Convenţia Naţională a partidului. Această convenție este  programată a avea loc în luna iulie, în oraşul Milwaukee din statul Wisconsin, unde se va decide cine să fie candidatul care se va lupta cu Donald Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Marţi a avut loc a doua prealegere în New Hampshire, după ce săptămâna trecută la Iowa, Pete Buttigieg a câştigat cu doar 0,1% avans înaintea lui Bernie Sanders. Aici însă, Bernie Sanders,  senatorul din Vermont a câştigat cu 26,1%, în timp ce principalul său contracandidat, primarul oraşului South Bend din Indiana, Pete Buttigieg a primit 24,2% din voturi – scrie The New York Times. Cea mai mare surpriză a prealegerilor a fost că senatorul din Massachusetts, Elizabeth Warren şi fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, Joe Biden nu au reuşit să trimită niciun delegat la Convenţia Naţională din vară. După Pete Buttigieg s-a clasat senatorul din Minnesota, Amy Klobuchar cu 19,8%, urmat de Warren cu 9,4% şi Biden cu 8,4%. Conform regulamentului, pentru a trimite delegaţi la Convenţia Naţională din Wisconsin, un politician trebuie să aibă un sprijin electoral de cel puţin 15% în două prealegeri regionale. Astfel, din New Hampshire vor pleca 24 de delegaţi, dintre care 7 îl vor reprezenta pe Sanders, iar câte 6 pe Buttigieg şi Klobuchar.

„Mulţumesc New Hampshire! Victoria din această seara este doar începutul, care va pune capăt guvernării lui Donald Trump” – a spus Sanders în faţa simpatizanţilor săi, care sărbătoreau câştigarea prealegerilor de către politicianul veteran.

Senatorul Elizabeth Warren a ţinut un discurs în Manchester. „Până acum au fost prealegeri în doar două state” – spunea aceasta, sugerând că mai urmează o competiţie care va dura luni întregi, în care mai are posibilitatea să-şi îmbunătăţească scorul. Joe Biden a plecat de ieri din New Hampshire în Carolina de Sud. Analiştii sunt de părere că Biden era conştient că nu poate câştiga. Potrivit sondajului făcut de televiziunea NBC 48% dintre votanţii din New Hampshire cu doar câteva zile înainte de scrutin au decis pe cine vor sprijini.

Omul de afaceri Andrew Yang şi senatorul din Colorado Michael Bennet au anunţat marţi că se retrag din cursa pentru candidatura Partidului Democrat. Yang are 45 de ani şi este copilul unor imigranţi din Taiwan. Din partea lui este o performanţă însăşi faptul ca până acum a rămas în competiţie, având în vedere că nu are experienţă politică şi un backgrond politic. Programul său se rezuma la faptul că nu este de acord cu Donald Trump şi doreşte să asigure un venit de bază garantat de 1000 de dolari pentru fiecare cetăţean american. Senatorul Michael Bennet a trebuit să se mulţumească cu un rezultat şi mai modest: se bucura de un sprijin de doar 0,3%. Acesta a intrat în campania preelectorală în primăvara anului trecut şi a susţinut că Partidul Democrat nu ar trebui să aleagă un candidat care ar conduce prea mult spre stânga formaţiunea politică.

În mod oficial Sanders este un candidat independent, dar își coordonează mişcările politice cu Partidul Democrat. În anul 2016 acesta a concurat cu Hillary Clinton pentru a fi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. Mai mulţi analişti consideră că Sanders ar fi avut şanse mai mari împotriva lui Donald Trump decât doamna Clinton. Politicianul de 78 de ani se autocaracterizează ca un socialist democrat, ceea ce în America este fără precedent. Potrivit opiniei politologului american de origine maghiară Charles Gati, termenul de socialist în SUA până nu de mult a fost sininim cu cel de trădător. Deşi are viziuni radicale, argumentele lui Sanders sunt logice, clare şi convingătoare.

Şi republicanii au avut prealegeri, însă acolo situaţia este mult mai clară. Preşedintele Donald Trump a obţinut 86% din voturi, iar principalul său contracandidat, fostul guvernator din Massachusetts, William Weld, care a primit 9,1%.

Székely Ervin, RADOR