Realizator: România are la dispoziţie 30 de zile pentru a pune capăt exploatărilor forestiere ilegale, respectiv 60 de zile pentru adoptarea de programe de control al poluării. În caz contrar, Comisia Europeană poate institui sancţiuni suplimentare. Executivul de la Bruxelles a transmis astăzi autorităţilor de la Bucureşti scrisori de punere în întârziere pe aceste domenii, care reprezintă, în fapt, deschiderea oficială a procedurilor de infringement. Ministrul demis al mediului, Costel Alexe, va discuta peste două zile, la Bruxelles, cu reprezentanţi ai sectorului mediului pe tema tăierilor ilegale de pădure. Într-o conferinţă de presă, Costel Alexe a amintit că executivul european a transmis avertizări autorităţilor române încă din 2016.
Costel Alexe: De atunci România era întrebată de ce nu face nimic ca pădurea să rămână pădure, și nu o comoară luată cu asalt de hoți. Mai bine de trei ani au trecut de atunci, trei ani în care Comisia și-a arătat răbdarea cu toți cei care au condus acest sector și această țară. Comisia Europeană a așteptat trei ani de zile ca tăierile ilegale în România să înceteze. Ştiţi ce cred eu, că Europei și Comisiei Europene i-a păsat mai mult de pădurile României decât guvernelor anterioare. Nici o scrisoare de răspuns nu a putut convinge Comisia Europeană de intențiile României de a limita și a stopa aceste tăieri ilegale din pădurile României.
Realizator: Anul trecut trei organizații non-guvernamentale de mediu, printre care Agent Green, au depus plângere la Comisia Europeană față de distrugerea a zeci de mii de hectare de păduri seculare și primare, transmite redactorul RRA, Andreea Marin. ONG-urile susțin că autoritățile din România aprobă tăieri în ariile protejate Natura 2000 fără a analiza impactul asupra acestor zone și cere analize strategice înaintea oricăror astfel de hotărâri.
Cătălina Rădulescu, avocat al organizației de mediu Agent Green: Se referă la o situație general valabilă în România. Nu sunt numai cazuri de încălcări izolate, ci întreaga legislație și întreaga practică din România încalcă legislația comunitară. Pădurile sunt administrate prin amenajamente silvice adoptate pe o perioadă de 10 ani. Trebuie să fie adoptate numai după ce a fost realizată evaluare strategică de mediu și evaluare adecvată, care bineînțeles ar trebui să aibă ca obiect în primul rând biodiversitatea din ariile protejate și ar trebui să fie aprobat prin ordin de ministru înainte de aplicarea lor. Din momentul în care Guvernul României primește scrisoarea de punere în întârziere, practic trebuie să comunice Comisiei măsurile pe care le va lua. Dacă România va refuza să remedieze situația probabil că va ajunge la Curtea Europeană./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 februarie)