Chipuri ale războiului, la Cartierul General NATO din Bruxelles

După ce a fost prezentată la Kandahar în 2017, de Ziua Naţională a României, la Los Angeles un an mai târziu, la Institutul Cultural Român şi la Centrul de Presă al Societăţii Române de Radiodifuziune, expoziţia de fotografii a corespondentului Radio România Actualităţi Ilie Pintea, intitulată Chipuri ale războiului, a fost vernisată miercuri, 12 februarie, la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Evenimentul a avut loc sub egida Delegaţiei Permanente a României la NATO, cu sprijinul Secretariatului Internaţional al NATO, fiind un excelent prilej pentru reflectarea rolului important al Alianţei în Afganistan, inclusiv al contribuţiei României, în perspectiva reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO, care se desfăşoară în 12 şi 13 februarie la Bruxelles.

La vernisaj au luat parte membri ai delegaţiilor statelor aliate şi partenere, ai reprezentanţelor militare de la sediul NATO, precum şi reprezentanţi ai Secretariatului Internaţional şi Secretariatului Militar Internaţional. Expoziţia a fost vernisată de ministrul român al apărării, Nicolae Ciucă, iar despre fotografiile prezentate au vorbit adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, şi preşedintele comitetului militar al NATO, Sir Stuart Peach.

Expoziţia jurnalistului român cuprinde, în această formulă, 27 de fotografii realizate între 2013 şi 2017 în teatrul de operaţii Afganistan, şi îi este dedicată sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, ucis de explozia unei maşini capcană în 2017, la Kandahar. Fotografiile sunt tipărite la dimensiuni mari, în condiţii grafice de excepţie, şi vor fi donate de autor Delegaţiei Permanente a României la NATO, pentru a ilustra prezenţa constantă a Radio România, alături de Ministerul Apărării Naţionale, la eforturile ţării noastre în această zonă de conflict.

„Toată această călătorie, începută în Afganistan, locul unui război de durată în care şi ţara noastră are partea ei de jertfă şi de glorie, nu s-a putut încheia mai bine decât aici, la Cartierul General al NATO, şi acesta e felul meu de a da înapoi măcar în acest mod ceva din camaraderia şi căldura pe care le-am primit de la militarii pe care i-am cunoscut în teatrul de operaţii, fie ei români sau din ţările aliate.

Fiindu-i dedicată unui militar căzut la datorie, cred că această expoziţie ilustrează cel mai bine faptul că acest parteneriat nu este doar un concept abstract ori o colecţie de documente, ci este despre oameni, care luptă şi mor împreună, cu aceeaşi misiune: aceea de a aduce pacea. Spunem, prin onorarea unui camarad căzut la datorie, că We Are NATO, şi cred că fotografiile mele ilustrează acest concept şi realizează, în plus, o paralelă între două lumi ce par atât de diferite, dar care coexistă şi învaţă să se înţeleagă”, a spus Ilie Pintea.

(Rador, 13 februarie 2020)