(Photo by Jose CASTANARES / AFP)

Fructele de avocado pot contribui la sănătatea noastră în mai multe feluri. Dacă doriți să pierdeți în greutate, să aveți o piele mai frumoasă sau să reduceți riscul anumitor boli, ar fi bine să le includeţi în dietă. Iată cinci motive pentru a consuma fructele de avocado:

1. Au un conţinut bogat în nutrienţi importanţi – Fructele de avocado sunt o sursă bună de grăsimi sănătoase, cum ar fi acid oleic, un acid gras monoinsaturat. Studiile au arătat că acești acizi grași reduc nivelul de colesterol rău (LDL) şi cresc nivelul de colesterol bun (HDL). De asemenea, conţin o varietate de nutrienți care joacă un rol important în sănătatea noastră. Vitamina E este un puternic antioxidant; acidul folic reduce nivelul de sânge al homocisteinei; potasiul ajută la stabilirea tensiunii arteriale; fitosterolii reduc aportul de colesterol, iar fibrele ajută la controlul glicemiei.
O sursă și mai bogată de acid oleic, vitamina E și fitosteroli este uleiul delicios de avocado, foarte stabil la căldură. Această proprietate face din el uleiul perfect pentru gătit și prăjit.

2. Menţin sănătatea pielii – Acizii grași mononesaturați conținuți în avocado ajută, de asemenea, la menținerea tonusului pielii noastre. Ei sunt necesari pentru a menține umiditatea din stratul de epidermă, astfel încât pielea să se fie moale și sănătoasă.
Fructul de avocado are și alte ingrediente importante care pot preveni ridurile și alte semne de îmbătrânire. Vitamina E protejează pielea de efectele dăunătoare ale radiațiilor UV. Vitamina C este, în cele din urmă, indispensabilă pentru formarea elastinei și colagenului, astfel încât pielea să rămână elastică și tânără.

 3. Ajută în dietele pentru slăbit – Mulți oameni ar putea fi surprinși de faptul că un aliment precum avocado, care are un conținut de calorii relativ ridicat sau un conținut de grăsimi relativ ridicat, poate fi atât de potrivit pentru pierderea în greutate. Studiile au arătat că acizii grași mononesaturați, precum cei din avocado, sunt folosiți ca surse de energie pe termen lung, mai degrabă, decât să fie depozitați ca grăsime corporală. Se știe că, după ce se consumă fructele de avocado, această energie cu ardere lentă determină senzaţia de saţietate, reducând astfel foamea și pofta de mâncare. Acizii grași Omega-9 pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea iritației, deoarece joacă un rol important în repararea celulelor. Acesta este și motivul pentru care se recomandă includerea în dietă a mai multor alimente bogate în grăsimi sănătoase și reducerea glucidelor procesate. De asemenea, nucile şi migdalele consumate ca gustări sunt soluția perfectă pentru cei care vor să slăbească. Numărarea caloriilor, reducerea aportului de grăsimi și înfometarea fac ca orice dietă să eșueze, însă, dacă mănânci mai multe alimente care ard grăsimi, vei avea șansa să slăbești sănătos și pe termen lung.

4. Combat diabetul – În Germania, există aproximativ 8.000.000 de persoane care suferă de diabet. 90% dintre pacienții cu diabet zaharat au diabet de tip 2, ceea ce sugerează că dieta și stilul de viață adesea influențează sănătatea noastră. Semnele tipice de diabet nedetectat sunt setea crescută, foamea și nevoia frecventă de a urina. Gura uscată și pierderea bruscă în greutate, durerile corpului și deteriorarea vederii sunt, de asemenea, simptome comune. Dacă sunteți familiarizați cu unele dintre aceste simptome, este recomandat să vă adresați unui medic pentru a vă asigura că este vorba de diabet. Monitorizarea regulată a nivelului de colesterol este foarte importantă pentru diabetici, deoarece există deja un risc crescut de boli cardiovasculare. O dietă care este mai bogată în acizi grași mononesaturați poate, de asemenea, să scadă nivelul trigliceridelor și poate susține funcția insulinei și, astfel, să îmbunătățească glicemia. Vitamina C ajută organismul prin protejarea vaselor împotriva modificărilor inflamatorii și prin consolidarea sistemului imunitar. Vitamina E reduce oxidarea colesterolului, care este responsabil pentru bolile coronariene. Conform studiilor, aceasta are un impact pozitiv și asupra progresiei neuropatiilor diabetice.

5. Au proprietăţi antiinflamatorii – Artrita este o boală dureroasă care este asociată cu modificări inflamatorii la nivelul articulațiilor și afectează milioane de oameni din întreaga lume. Unele alimente, cum ar fi grâul, porumbul, laptele și zahărul, sunt cunoscute că agravează simptomele, în timp ce alte alimente au un impact benefic asupra afecțiunii. Fructele de avocado sunt alimente cu proprietăți antiinflamatorii. Sunt bogate în acizi grași mononesaturați, fitosteroli, vitamina E, vitamina C și carotenoizi, care ajută la prevenirea modificărilor inflamatorii responsabile pentru progresia artritei.(www.gesundelebensmittelliste.de- 13 februarie)/aionescu/rcostea

RADOR (13 februarie)