Pentru apărarea jurnaliştilor, avocata Amal Clooney recomandă folosirea sancţiunilor

Autorităţile şi procurorii care trimit în arest jurnalişti în mod arbitrar sau impun restricţii generale asupra libertăţii de exprimare ar trebui să fie supuşi unui nou regim de sancţiuni internaţionale ţintite, după cum recomandă un raport al unei comisii elaborat de avocata britanică Amal Clooney.

Propunerea care apare într-o perioadă de atacuri fără precedent la adresa drepturilor jurnaliştilor ar presupune extinderea radicală a potenţialelor sancţiuni pentru a proteja reporterii din ţări precum Turcia, Iran sau Arabia Saudită.

În prezent, ziariştii sunt protejaţi prin sancţiuni condiţionate de drepturile omului doar de un număr mic de ţări, în principal în SUA şi Canada. Regatul Unit ar urma să-şi pună în aplicare propriul regim de sancţiuni post-Brexit în primăvara aceasta.

Clooney a fost desemnată de precedentul secretar de externe britanic, Jeremy Hunt, în calitate de emisar special pentru libertatea presei, în momentul în care el a luat decizia de a pune campania pentru libertatea presei în centrul proiecţiei britanice a soft power. Raportul ei, pregătit împreună cu International Bar Association Human Rights Institute, documentează măsura în care regimurile represive recurg la crime extrajudiciare, tortură, răpiri, intimidări şi arestări, într-un adevărat asalt asupra libertăţii de exprimare la nivel mondial.

În 2019, peste 250 de jurnalişti din lumea întreagă au fost închişi din cauza muncii lor şi tot mai mulţi au fost acuzaţi de răspândirea unor ştiri false. Comisia lui Clooney recomandă adoptarea unor sancţiuni ţintite la adresa oficialităţilor care restricţionează libertatea de exprimare, inclusiv îngheţarea activelor persoanei respective sau refuzul de a-i acorda vize de călătorie.

Sancţiunile ar putea fi impuse unilateral de guverne sau de consorţii de state, iar pedepsele ar putea viza nu doar autorităţile care îi acuză pe jurnalişti, ci şi pe procurorii şi judecătorii consideraţi complici la condamnarea acestora.

„O utilizare consistentă a sancţiunilor ţintite în cazul în care jurnaliştii sunt ucişi sau închişi în mod arbitrar ar ajuta la creşterea conştientizării internaţionale şi trecerea de la impunitate la responsabilitate”, se arată în raport. „Există o oportunitate importantă pentru ca statele să conducă pornind de la o nouă paradigmă, că atunci când media este atacată, sancţiunile ţintite vor fi un contraatac.”

Raportul lui Clooney arată că în prezent doar SUA, Canada şi Regatul Unit au adoptat regimuri de sancţiuni drept instrument de apărare a drepturilor omului.

Canada şi Regatul Unit, care a înfiinţat comisia pe care o conduce Clooney, au organizat o conferinţă comună pe tema libertăţii presei, în vara trecută la Londra, în cursul căreia peste 30 de state au semnat un angajament global referitor la libertatea presei. Clooney a propus ca aceste 30 de state să formeze un grup de iniţiativă care să-şi declare sprijinul pentru regimul de sancţiuni.

Raportul admite că nu a analizat posibilitatea impunerii sancţiunilor asupra unui guvern represiv ca întreg. Unele din cele mai grave restricţii asupra libertăţii presei au luat forma cenzurii de stat asupra ziarelor şi mediilor de socializare, iar nu a hărţuielilor unor reporteri individuali./abuzoian

www.theguardian.com – 13 februarie