Antarctica a înregistrat o temperatură record de peste 20° C

În luna februarie, Antarctica a înregistrat un record de temperatură de peste 20,75 grade Celsius, depăşind pentru prima oară pragul de 20° C, au anunțat, joi, oamenii de știință. Acest record a fost înregistrat pe 9 februarie pe Insula Seymour, cunoscută și sub numele de Marambio, a declarat cercetătorul brazilian Carlos Schaefer. „Nu am văzut niciodată o temperatură atât de ridicată în Antarctica”, a spus el într-o conversație pe Whatsapp. Totuşi, omul de știință a subliniat că aceste date „nu sunt valabile ca o tendință a schimbărilor climatice”. „Este doar un semn că se întâmplă ceva diferit în această regiune”, a explicat el.
Insula Seymour, care adăpostește o bază științifică argentiniană, este una dintre insulele situate în largul Peninsulei Antarctice.
Omul de știință, specializat în studiul permafrostului, a declarat că această monitorizare a fost realizată ca parte a unui proiect de cercetare pe douăzeci de ani menit să studieze impactul schimbărilor climatice asupra solurilor înghețate în permanenţă. „Nu putem folosi acest lucru pentru a anticipa schimbările climatice din viitor. Este vorba doar despre o dată într-un moment precis”, a insistat el.
Pe 6 februarie, la baza argentiniană Esperanza s-a înregistrat o temperatură record de 18,3 grade. Recordul anterior – 17,5° C – a fost înregistrat pe 24 martie 2015, conform Serviciului Național de Meteorologie din Argentina. După un deceniu record, care s-a încheiat cu un an 2019 care a fost al doilea cel mai cald înregistrat vreodată pe planetă, anii 2020 încep pe aceeași tendință.
Ianuarie 2020 a fost cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată pe Terra, chiar înainte de 2016, potrivit serviciului european Copernicus privind schimbările climatice, precum și în conformitate cu agenția americană atmosferică și oceanică (NOAA). Aceasta și-a publicat joi estimarea: temperatura medie la suprafața pământului a fost cu 1,14° C mai mare decât media pentru secolul XX și cea mai ridicată de la începutul monitorizărilor din 1880.(www.lefiagro.fr – 14 februarie)
/rcostea/vdraguta