Avocatul Poporului a anunţat că va ataca la CCR ordonanţa care modifică Legea privind reforma în sănătate

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională a României ordonanţa care modifică Legea privind reforma în sănătate. Ea a apreciat că sistemul public va fi afectat de modificările aduse prin ordonanţă, pentru că nu sunt întrunite condiţiile de concurenţă loială cu sistemul privat.
Reporter: Sorin Moţatu – Renate Weber a afirmat că sesizarea este pregătită și va fi înaintată Curții Constituționale la începutul săptămânii viitoare. Ea a precizat că noile prevederi ale ordonanței știrbesc dreptul oamenilor la servicii de sănătate publice. Sistemul public de sănătate va fi afectat, pentru că spitalele private nu vor fi nevoite să respecte rigorile legii în privința achizițiilor publice, a spus Renate Weber, care a adăugat că accesul spitalelor private la bani publici pentru a oferi servicii de urgență este, de asemenea, o prevedere insuficient dezbătută. Ordonanța de urgență privind accesul pacienților la servicii medicale, indiferent de furnizori, publici sau privați, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Documentul a fost aprobat de Guvern în ultima ședință înainte de moțiunea de cenzură. Ministrul sănătății Victor Costache a apreciat că ordonanța va revoluționa pozitiv modul în care românii vor beneficia de servicii medicale. Potrivit acestuia, pacienții cronici sau cei care au nevoie de tratament medical de urgență se vor putea trata și în spitalele private, fără să plătească. Patronatul furnizorilor de servicii medicale private a anunțat, însă, că ia în calcul să nu mai semneze contracte anuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și să nu mai ofere tratamente gratuite pacienților pentru căle-a fost interzis să perceapă coplata până în anul 2021.
Realizator: Avocatul Poporului a anunţat că se gândeşte să atace la Curtea Constituţională şi ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia în materie de alegeri. Între schimbări – posibilitatea de a vota la alegerile parlamentare în orice secţie, indiferent de localitatea de domiciliu. Românii, care trăiesc în afara ţării, vor putea vota 3 zile, iar numărul de parlamentari pentru diaspora va fi dublat, potrivit acestei ordonanţe./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 februarie)