Premierul Ludovic Orban, prezent la Conferinţa de Securitate de la München

Orice eventuală conectare a alocării de fonduri europene cu situaţia statului de drept trebuie să aibă reguli foarte clare pentru ca să nu apară penalităţi nedrepte, a declarat premierul Ludovic Orban la Conferinţa de Securitate de la München. Ludovic Orban a mai afirmat că Europa trebuie să îşi apere graniţele externe, dar să nu menţină graniţe interne. Premierul a pledat totodată şi pentru o Europa deschisă spre extindere. Ludovic Orban a participat alături de preşedinta Slovaciei şi de premierul Croaţiei la o dezbatere privind „Europa care protejează”.
Reporter: Carmen Gavrilă – Prim-ministrul în exercițiu Ludovic Orban a anunțat că România şi-a propus ca mai întâi să adere la spațiul Schengen, apoi să intre în Zona Euro. El a insistat pe respectarea drepturilor individuale în Uniunea Europeană și a declarat că expresia „democrație iliberală” este ilogică, pentru că iliberalismul exclude democrația. Premierul a contrazis ideea că România nu ar fi pregătită să intre în spațiul Schengen din cauza corupției şi a spus că Bucureștiul şi-a propus încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare pe justiție prin reducerea corupției și creșterea independenței justiției. Ludovic Orban a tras atenția că România are de multă vreme îndeplinite condițiile tehnice de aderare la Schengen. Premierul român a mai spus că alocarea de 1% din PIB-ul fiecărui stat membru pentru bugetul multianual al Uniunii este insuficientă, mai ales că sunt noi domenii care trebuie finanțate.
Ludovic Orban: Noi obiective înseamnă noi cheltuieli, iar acestea ar trebui finanțate printr-o creștere a procentului din PIB dacă vrem să nu fie afectate politicile europene tradiționale, precum coeziunea, politica agricolă comună, convergența, dar şi alte obiective. Din punctul nostru de vedere, e necesară o creștere a procentului, dar acest lucru trebuie acceptat în mod unanim.
Reporter: Premierul Orban a mai spus că dacă se pune problema de condiționare a fondurilor europene de situația statului de drept, aceasta trebuie să aibă prevederi foarte clare valabile pentru toate statele membre, astfel încât să nu apară penalități nedrepte. În discuția de la München despre „Europa care protejează”, premierul Croației, Andrej Plenković, a declarat că Articolul 7 din Tratatul Uniunii, care se referă la încălcarea sistematică a statului de drept, ar trebui folosit ca un instrument de prevenție./amirea/dstanesc

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 februarie)