Proiect legislativ pentru stimularea profesorilor care aleg să lucreze în mediul rural

Realizator: Profesorii care optează pentru a preda în mediul rural ar putea primi un stimulent financiar din partea statului, potrivit unei inițiative legislative aflate într-un stadiu avansat de legiferare. După cum transmite corespondenta RRA Alina Darie, ar putea fi o soluție pentru județul Vaslui, care este de mulți ani deficitar la numărul de cadre didactice calificate, mai ales în mediul rural, acesta fiind un factor important al abandonului școlar, tot mai accentuat în ultimii ani.
Reporter: Specialiștii din învățământul vasluian cred că acest stimulent financiar pentru cadrele didactice care se vor titulariza pe posturi din învățământul rural ar putea face ca cele câteva sute de posturi ocupate acum de suplinitori calificaţi sau necalificaţi să fie în curând ocupate de cadre didactice bine pregătite.
Gabriela Plăcintă, Inspectoratul Școlar Vaslui: Într-adevăr, în mediul rural sunt destul de multe unități școlare care sunt acoperite cu necalificați sau suplinitori calificați, dar care n-au reușit să se titularizeze, ori cadre didactice pensionare.
Reporter: De asemenea, potrivit aceluiași proiect adoptat de Camera Deputaților, cadrele didactice cu o vechime efectivă în învățământ de peste 30 de ani vor beneficia la data încetării contractului individual de muncă în vederea pensionării de o indemnizație în cuantum de șase salarii medii brute pe economie din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației./cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 februarie)