2020. február 18

A TAROM ma veszi át az első ATR 600 típusú új repülőgépet

A légitársaság összesen kilenc ilyen utasszállítót vásárolt egy tavaly megkötött lízingszerződés keretében. Az új generációs repülőgépeket Franciaországban gyártják és fokozatosan állnak majd a román légiflotta szolgálatába. A gépeket – amelyek lassan átveszik a régi repülők helyét – külföldi és belföldi repülésekre egyaránt használni fogják. (Radio România Actualităţi)

Az idén eddig 35-en haltak meg influenzás megbetegedésben

A Fertőző Betegségek Országos Megfigyelési és Ellenőrző Központja szerint a szezonális influenza  legutóbbi áldozata egy 84 éves Kolozs megyei férfi volt. A szóban forgó páciensnek egyéb betegségei is voltak és nem kapott influenza elleni oltást. A hatóságok legfrissebb tájékoztatása szerint jelenleg 7.600 klinikai influenzás megbetegedést tartanak nyilván, ami sokkal több annál, mint amennyire a szakemberek számítottak. Az orvosok szerint az akut légúti fertőzések és az influenzás megbetegedések száma az elkövetkező időszakban is emelkedni fog. (Radio România Actualităţi)

Az Alkotmánybíróság ma tárgyalja a Nép Ügyvédjének óvását

A taláros testületnek arról kell döntenie, hogy az országos egységes segélyhívó működését és az elektronikus kommunikációt szabályozó sürgősségi rendelet megsérti-e az alkotmányban garantált emberi és személyiségi jogokat. A Nép Ügyvédje úgy véli, hogy a törvényhozó ebben az esetben nem indokolja a kérdés szabályozásának sürgősségét. Ami a segélyhívó helyi azonosítását illeti, az óvás megfogalmazói szerint ezt már az eddigi rendelkezés is kimondta. A Nép Ügyvédje szerint ugyanakkor nem derül ki a jogszabályból, hogy milyen céllal gyűjtik össze a segélyhívók adatait, s a sürgősségi rendelet nem tartalmaz semmilyen garanciát arra vonatkozóan, hogy a begyűjtött személyes adatokat az intézmény kizárólag a segélynyújtás során fogja felhasználni. (Rador Hírügynökség)

Egy szlovák felségjelű gabonaszállító uszály elsüllyedt Agigea kikötőjében

A vízi járművet épp foszfáttal rakodták meg, amikor a baleset bekövetkezett. A szerencsétlenségnek nincsenek áldozatai és senki sem sérült meg. A Román Vízügyi Hatóság megkezdte a baleset körülményeinek a kivizsgálását. Az első adatok szerint az uszály középen kettétört és elsüllyedt. A balesetet valószínűleg szerkezeti hiba, vagy a szakszerűtlen rakodás okozhatta. Szerencsére az elsüllyedt áru nem jelent komolyabb környezeti kockázatot. A hajó tulajdonosát értesítették a történtekről, neki 48 óra áll a rendelkezésére azért, hogy eltávolítsa vagy ismét üzembe helyezze az uszályt. – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Sorin Cealera, tudósító. (Radio România Actualităţi)

Ma Bukarestben tárgyal Miroslav Lajčak szlovák külügyminiszter

A diplomata megbeszéléseket folytat román kollégájával, Bogdan Aurescuval és fogadja őt Klaus Iohannis államfő, valamint Ludovic Orban ügyvezető miniszterelnök. A tárgyalásokon megvitatják a hatékonyabb együttműködés lehetőségét a közös érdeklődésre számot tartó kérdésekben és áttekintik az aktuális regionális, európai és nemzetközi kérdéseket. A miniszterek megbeszélésén szóba kerül a két ország közötti politikai és gazdasági párbeszéd felélénkítése. (Radio România Actualităţi)

Továbbra sem lehet közlekedni Olt megyében a 900-as jelzésű vasútvonalon

A közlekedést azért kellett lezárni, mert tegnap éjjel kisiklott egy gabonaszállító szerelvény és eltorlaszolta a síneket. Olt megye prefektusa arról tájékoztatta a közszolgálati rádió tudósítóját, hogy jelenleg két emelődarura várnak, amelyek ismét sínre tehetik a vagonokat. Az egyik munkagépnek Craiova-ról, a másiknak pedig Bukarestből kell megérkeznie. A hivatkozott forrás szerint leghamarabb szerdán indulhat újra a közlekedés egy sávon, s a hét végén mindkét sávon. Jelenleg a szakemberek azon dolgoznak, hogy helyreállítsák az infrastruktúrát és kiürítsék a sérült vagonokat. A közlekedés folyamatosságának biztosítása érdekében jelenleg vonatpótló mikrobuszok szállítják az utasokat a Drăgăneşti-i és Caracali vasútállomások között. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador