Interviu realizat de Adelina Boboc

Clubul Sportiv Marina Constanţa, alături de Asiart Hârșova și CS Tae Keon Hârșova au semnat acordul de înfiinţare al Asociaţiei Judeţene de Taekwondo WT-Tomiris Constanţa. Taekwondo WT este printre cel mai populare ramuri sportive provenite din arte marţiale din lume și a fost inclus ca disciplină sportivă în cadrul Olimpiadei din anul 2000, fiind astfel sport olimpic. Preşedinţii cluburilor menţionate au pus luna aceasta bazele asociaţiei, al cărei principal avantaj este acela că poate utiliza sinergic eforturile și capacitatea de dezvoltare a unor proiecte pentru susținerea activităţilor sportive la care vor participa sportivii constănțeni prin concentrarea capabilităților și resurselor comunităţii locale. Am stat de vorbă cu preşedintele C.S. Marina, Dan Ungureanu, care se poate mândri cu rezultate excepţionale obţinute de sportivii săi la competiţii internaţionale de Taekwondo WT și Ju Jitsu. De profesie cadru militar în cadrul forţelor pentru operații speciale, el ne-a vorbit despre activitatea competiţională a clubului, micii sportivi pe care îi antrenează cu pasiune, despre satisfacţii, dar şi despre provocările cu care se întâlneşte.

Felicitări pentru recenta reuşită! Ce v-a determinat să luaţi decizia de a vă uni?

Mulţumim! Pasiunea pentru sport a fost ceea ce ne-a unit şi am decis să punem bazele Asociaţiei Judeţene de Taekwondo WT Constanţa – Tomiris pentru a-l face mai accesibil tuturor, fiind pe deplin încredințat de avantajele de care fiecare practicant al acestui sport va beneficia de-a lungul vieții și carierei sale sportive. În cadrul adunării generale a Federației Române de Taekwondo WT, care a avut loc săptămâna trecută în București, am finalizat ultimele detalii şi toate cele trei cluburi sportive din județul Constanța au fost de acord să înfiinţăm o asociaţie judeţeană. Înființarea acestei entități organizatorice are mai multe avantaje dintre care aș evidenția câteva, astfel: 1. Demonstrăm că se poate colabora și ne putem dezvolta împreună; 2. Se poate realiza, echitabil și rapid, un transfer de Know How între federația națională și cluburile sportive din teritoriu; 3. Pot fi realizate proiecte comune, cum ar fi organizarea unor competiții, examene de grad, demonstrații, promovarea coordonată și realizarea unor activități în folosul comunității; 4. pot fi accesate mai eficient resursele financiare, materiale puse la dispoziție de instituțiile publice și private, respectiv de operatorii comerciali regionali și locali în beneficiul copiilor și tinerilor, care practică Taekwondo WT. Din punct de vedere al organizării interne vă pot spune că preşedintele Asociaţiei Judeţene de Taekwondo WT Constanţa – Tomiris va fi domnul Encică Ciprian, din cadrul Clubului Marina, care sunt sigur că va face o treabă extraordinară. Momentan suntem în stadiul semnării acordului, urmează procedurile legale, iar imediat după ce perfectăm documentele şi se încheie procedurile de înființare, putem trece la treabă.

 C.S. Marina Constanța, club al cărui preşedinte eşti, are un palmares impresionant, cum aţi început?

Clubul Sportiv Marina Constanța a fost înfiinţat în anul 2013, fiind continuatorul Clubului Sportiv Marina Academia Navală, iar prin faptul că suntem păstrătorii palmaresului vechiului club, ne mândrim să fim clubul cu cei mai mulţi campioni mondiali, la cele mai multe discipline. Suntem recunoscuţi de Federaţia Română de Arte Marţiale şi de Federaţia Internaţională de Ju Jitsu (JJIF). Actuala echipă de conducere, precum și antrenorii și instructorii CS Marina Constanța sunt, de fapt sportivii antrenați de domnul profesor George Ungureanu, care au peste 30 de ani de activitate continuă și susținută în domeniul artelor marțiale. Marina este proiectul nostru de suflet, proiectul pe care am promis dlui profesor Ungureanu că îl vom continua și îl vom păstra în slujba valorilor care i-au călăuzit întreaga viața. Din păcate, profesorul George Ungureanu a făcut un atac cerebral în anul 2012, iar acum este internat într-un azil de bătrâni, dar visul lui de dezvolta un club de prestigiu și a avea o echipă unită și performantă este dus mai mai departe de noi, cei care acum avem responsabilitatea Clubului Sportiv Marina Constanța. a fost acela de a continua echipa.

 Care este procedura de selecţie a sportivilor voştri? Ce etape trebuie să parcurgă? Mi-ai spus că abia s-a încheiat o nouă selecţie pentru grupa de inițiere, în ianuarie.

Întrucât considerăm că pentru a avea rezultate excelente trebuie să aplicăm un sistem consistent de management sportiv și să abordăm fiecare etapă în mod judicios în funcție de obiectivele stabilite. Astfel, periodic realizăm o selecţie riguroasă a tutoror celor care doresc să practice arte marțiale în cadrul CS Marina Constanța, aplicând o baterie de teste realizate în baza unor criterii stabilite de către antrenorii noștri. Ca să ajungi la CS Marina Constanța trebuie să treci selecția, nu acceptăm altfel. Unul dintre argumente ar fi acela că, în această variantă evaluăm și stimulăm interesul și motivația copiilor și tinerilor pentru a se angaja pe termen lung într-o activitate care, deseori se va dovedi că este destul de grea. Pe de altă parte, trebuie să menționăm că este nevoie de prezentarea unei adeverințe de la medicul de familie că este apt să facă sport, iar părinților li se prezintă implicațiile înscrierii, respectiv ca părinţii să își aloce timp să se ocupe deoarece noi le spunem din start programul şi ce aşteptări avem de la aceștia. În  principiu, avem două sesiuni de selecţie, sesiunea de toamnă şi sesiunea de primăvară, în mod extraordinar, la cerere, de doi ani facem şi sesiunea de selecție din vară pentru că avem foarte multe solicitări. Vara facem antrenamentele pe plajă, copiii profită de faptul că sunt din Constanţa şi e foarte bine. Eu ţin foarte mult la educaţie, la ce faci după antrenamente, noi nu urmărim doar să avem foarte buni sportivi, ci dorim să formărmăm lideri, nu doar campioni, aceasta cred că este “statementul-declarația de credință” a ceea ce facem noi. Aș putea spune că CS Marina Constanța pune fundația necesară ca acești copii să devină liderul care va suporta orice presiune, indiferent de mediul de lucru. Dacă mă suportă pe mine, vor suporta orice presiune. Dacă suportă rigorile pe care noi le impunem pot rezista la orice provocare dată de societate!

Aveţi reguli stricte?

Da! Apreciem că disciplina și respectul contribuie decisiv la pregătirea și educarea sprtivilor noștri. Avem reguli foarte stricte, de pildă la 6 absenţe nemotivate eşti automat exclus din club, dacă părintele le motivează înseamnă că îşi dă interesul. La 6 absenţe nemotivate sportivii sunt excluşi din club, indiferent de stadiul de antrenament sau de gradație. Dar părinţii sunt serioşi şi conştientizează importanţa acestor reguli. După ce copiii sunt selectaţi şi le explicăm toate regulile, cine este de acord merge mai departe, cine nu, e liber să aleagă alte cluburi sau sporturi. Important este ca ambele părţi (părinții și antrenorii) să își dea acordul şi apoi începem treaba. Sigur că pe parcurs se întâmplă ca unii copii să mai renunţe. Rata abandonurilor a început să scadă, nu este pentru oricine acest sport, unii se reorientează, se gândesc „vreau să mă apuc de altceva” iar noi îi încurajăm să facă și alte alegeri. Majoritatea celor care pleacă o fac în relaţii foarte bune cu noi și ne mulţumesc pentru ce am făcut pentru ei.

 Ce lecţii trebuie să înveţe prima dată şi care este rolul părinţilor în drumul pe care îl încep copiii în familia Marina?

Lecţiile de bază, pentru copiii și tinerii care au fost selecționați, sunt să înveţe disciplina şi școala căderii. Avem părinţi care vin şi ne spun că vor să înveţe copiii lor să se bată/apere, iar noi le transmitem că înainte să înveţe să lupte trebuie să înveţe să se protejeze și să fie rezistenți și flexibili.  Prima dată trebuie să înveţe să cadă, să nu îşi rupă mâinile, trebuie să înveţe să facă curățenie în sală, aspect la care țin foarte mult, apoi urmează elemente de educație fizică specifică și alte lucruri mai complexe. Avem un algoritm pe care ei trebuie să înveţe să îl parcurgă. Proiectul nostru este unic în România, nici-un club de arte marţiale nu procedează ca noi. Noi facem mai întâi iniţiere, intră într-o grupă în care vorbim în limba română, nu cu terminologie specific artelor marțiale, în care explicăm lucruri de bază, noţiuni fundamentale, apoi disciplină – îi învăţăm să cureţe, să spele saltele, nu lucruri grele doar ca să conştientizeze că trebuie să faci curat după ce munceşti, apoi îi învăţăm tehnici de bază. După terminarea perioadei de inițiere, care durează aproximativ patru luni, dăm un examen şi consiliem părintele în privința celei mai potrivite căi de urmat pentru fiul/fiica sa, de exemplu: „copilul dumneavoastră a terminat modulul de iniţiere, din punctul nostru de vedere, el ar fi foarte potrivit pentru secţia de jujitsu, pentru că are centrul de greutate jos, face foarte bine şcoala căderii şi are înclinaţii către jujitsu”. Decizia rămâne a părintelui, acesta poate refuza propunera și poate decide ca fiul/fiica sa să continue pregătirea în cadrul secției de taekwondo WT. Noi ne facem datoria şi îi consiliem. După grupa de iniţiere, urmează cea grupa de începători, urmată apoi de nivelul intermediar, avansat și apoi grupa de performanță ori cea de antrenament de menținere, ori chiar antrenament cu antrenor personal, funcție de necesitățile concrete ale sportivului. E un algoritm destul de dur din punctul meu de vedere dar foarte eficient, pentru că în doi ani se triază cei care nu vor cu adevărat să facă sport şi rămân cei foarte motivați și părinţii care constată că transformările prin care a trecut copilul lor îi sunt benefice și îi vor fi utile în viitor. Noi punem foarte mare accent pe cooperarea cu părinţii şi considerăm că este foarte importantă implicarea şi dedicarea acestora.

De unde te-ai inspirat în alegerea acestui sistem de pregătire?

Eu am fost sportiv de performanţă şi m-am inspirat în alegerea acestui program din școala franceză de arte marțiale. Acolo am văzut acest sistem, de aceea francezii au succes şi noi, nu. Pentru că implementează nişte sisteme integrate şi trasează nişte linii directoare clare și fundamentate științific și statistic, pentru întregul parcurs al unui sportiv, de la înscriere până la înalta performanță. Am avut de exemplu un copil la iniţiere care era extrem de bun,după un an de zile am chemat părinţii şi le-am spus că trebuie să treacă la altă grupă, să nu irosească timpul. Fiecare etapă de pregătire aduce cu sine o selecție naturală, care ne permite să stabilim obiective din ce în ce mai înalte, deoarece aceia care au reușit să atingă nivelul cerut de fiecare grupă sunt capabili să aprofundeze și să diversifice pregătirea. Sunt cinci ani de când aplicăm procesul acesta şi avem primele grupe de performanţă, copii de 12-13 ani, buni, e doar o chestiune de timp până vor face super performanţe. Deja au obţinut rezultate la competiţii internaţionale şi suntem tot mai vizibili. Noi avem obiective mari şi vrem să aducem nume mari din sportul internațional pentru a stimula performanța membrilor clubului. Avem 170 de sportivi acum, 200 cu grupa de iniţiere la care doar ce am terminat selecţia. Avem o amprentă destul de mare în Constanţa, iar paginile de pe reţelele sociale au undeva la 5.000 de followers.

Câţi dintre cei selectaţi iniţial ajung să performeze? Cum îi sprijiniţi?

Din grupele de iniţiere, procentual, termină 95%. Din cei 95%, cam 60% merg în grupele de începători, cei 35% rămân şi mai fac o grupă de iniţiere, că sunt copii care sunt mici. Vârsta minimă este 4 ani, dar am avut şi copil de 3 ani şi jumătate care era extrem de descurcăreţ. Nu există picat/admis/respins, folosim cuvinte foarte atent, suntem atenți doar la adecvarea nivelului cunoștințelor și deprinderilor însușite de fiecare copil cu cerințele și provocările grupelor de pregătire.

Marius Tataoană, Campion European la Ju-Jitsu și medaliat cu bronz la campionatul mondial de Ju Jitsu, este beneficiar al programului de școlarizare finanțat de voi. Ce competiţii îl aşteaptă anul acesta?

Calendarul nostru de la Ju Jitsu se va concentra în două direcții:

Prima direcție va fi grupa de performanţă (11-13 ani) care va participa la Cupa Europeană de la Budapesta, între 2-4 aprilie, după Budapesta urmează Cupa Mondială din Bosnia şi Herţegovina.

A doua direcție va fi orientată către optimizarea parcursului competițional al lui Marius Tataoană, care intră în primul an de seniorat şi prima lui competiţie va fi Openul Budapestei, o competiţie de încălzire. Prima competiție de anvergură pe care o va avea va fi Grand Prix-ul Parisului, o competiţie de tradiţie la care mergem an de an. Urmează Campionatul European de ju jitsu din Israel.

În toamnă, Marius Tataoană se pregăteşte pentru Campionatul Mondial de Ju Jitsu de la Abu Dhabi şi va participa la două Grand Prix-uri, unul în Germania şi unul în Polonia. În urma analizei rezultatelor, în vară vom trage concluziile care se impun și vom ajusta programul de pregătire. La cum se pregăteşte, îl văd cu şanse reale să obţină o medalie. Anul trecut, Marius a obținut, pe lângă titlul de campion mondial, la juniori,  fighting, categoria …. kg și  pe locul şapte la seniori, ceea ce în ju jitsu,  reprezintă o super performanţă, cea mai bună performanţă la categoria lui pe care a avut-o vreun român, categoria -69 fiind categoria „regină”, unde viteza și forţa sunt îmbinate. Sunt două atribute pe care trebuie să le ai la acelaşi nivel. Trebuie să aibă şi un dram de noroc însă. De regulă eu sunt cel care aduce norocul, el e ghinionist, dar compensăm.

Cum reuşesc să-şi controleze emoţiile? Totuşi, vorbim de copii, presupun că nu le este tocmai uşor. 

Prin mult antrenament şi multe competiţii, altfel nu se poate. Cu timpul, reuşesc să depăşească blocajele, nu se mai demoralizează, capătă autocontrol. La campionatul mondial de ju jitsu din 2019 de la Abu Dhabi,  Marius Tataoană, de exemplu, l-a învins pe campionul Asiei, pe cel sud-american, doi europeni şi apoi a fost învins de un german, numărul trei mondial, iar pentru medalia de bronz a pierdut în faţa unui ucrainean.

L-a dezavantajat că nu am fost lângă el, din motive financiare, deoarece eu ştiu să-l îndrum funcție de evoluția meciului, de exemplu dacă observ că adversarul are o perioadă de superioritate, imediat îi spun să facă ceva să scoată adversarul din ritm. Mă ajută foarte mult experiența mea din arbitraj, fiind arbitru, simt meciul altfel față de antrenor. Aspectele pe care le aduc eu în plus sunt unice pentru ei, relativ la perspectiva diferită pe care o am asupra evoluției meciului, dar cred că cea mai importantă calitate pe care o aduc este atitudinea pozitivă.

Cu ce provocări te confrunţi şi de unde aveţi susţinere financiară?

Provocări… aş spune că timpul este marea provocare pe care o avem, pentru că toţi suntem voluntari și trebuie să precizez că oamenii pe care mă bazez sunt foştii sportivi ai fostului Club Sportiv Marina Academia Navală.

Din perspectiva resurselor finaciare pot afirma că nu avem susţinere financiară suficientă, raportat la obiectivele de performanță pe care ni le stabilim. În general,  sponsorii preferă sporturile de masă, cum ar fi fotbal, tenis, etc. cele care le oferă o expunere rapidă către mase relativ mari de oameni. Principalii noştri sponsori sunt părinţii, cărora le suntem recunoscători, ei contribuie ca să putem participa la concursuri, să achităm înscrierile şi cheltuielile de deplasare. Costurile sunt foarte mari, uneori toate deplasările se înmulţesc cu doi. Spre exemplu, în cazul lui Marius, anul acesta, deplasările, pregătirile, şcoală, ajung undeva la 10.000 de euro, noi cam atât investim pe an. Alimentaţie, nutriţie, abonament la sală de forţă, echipamente, totul este minuţios planificat. Mai are doi ani de şcoală, el fiind student al Academiei Navale Mircea cel Bătrân, dar e în punctul în care creşte şi evoluează, îi creşte rezistenţa la efort, totul. E un exemplu extraordinar pentru sportivi, e student, are performanțe sportive extraordinare, nu are restanţe, își urmează visul și şansa de a depăși vicisitudinile vieții. A conștientiezat ceea ce i-a fost oferit şi e foarte dedicat programului.

Pe lângă competiţiile la care participaţi, aveţi în desfăşurare mai multe proiecte. Spune-ne în ce constau acestea. 

Da, în primul rând, în momentul de faţă suntem singura entitate privată cu activitate în domeniul sportului, care finanţează un program de scholarship. Îl avem pe Marius Tataoană, care e din Giurgiu, învaţă foarte bine şi este inclus cadrul acestui proiect de scholarship. Astfel, CS Marina Constanța are încheiat contract cu Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanța, noi îi plătim studiile, apartamentul, cursurile. Proiectul este unul pilot și vrem să vedem ce provocări avem, cam cât ne costă pe an și cum am putea să-l dezvoltăm în viitor. Mai avem în plan un proiect în care colaborăm cu grădiniţe, proiectul constă în aceea că grădiniţele private din Constanţa trimit copiii să facă ore de sport la noi. Vin cu microbuze de la grădiniţe, fac antrenamentul de bază, aproximativ 50 de minute, în care copiii învăţă „şcoala căderii”, orientarea în spaţiu, se cunosc prin intermediul unor joculețe care, în același timp le dezvoltă anumite deprinderi și îi ajută să capete independență și încredere în ei.

Esti fost sportiv de performanta, iar in prezent esti ofiter in cadrul fortelor speciale, ce implica riscuri, antrenamente dure, dar si satisfactii. Daca e sa faci o comparatie intre sport si profesie, care îţi aduce mai multe satisfacţii?

Foarte interesantă întrebarea! Activitatea la CS Marina Constanța pare mai complicată decât meseria mea, necesită alte abordări. Eu sunt genul de om căruia îi place să se implice în lucruri imposibil de rezolvat. Când sesizez că ceva implica provocari, acolo sunt prezent. Imi place să înțeleg omul, comportamentul, motivațiile și fricile sale și consider că toate probleme au o natură umana, nu suntem roboţi. Dacă mă pui să fac un lucru zi de zi pentru producţie, profit, o fac, dar nu cu plăcere. Dacă fac un lucru, vreau să ştiu cum îi pot extinde utilitatea și cum crește beneficiile pentru toți ceilalți . Dacă mi se spune că acel lucru nu poate fi exploatat şi se opreşte acolo, voi fi dezamăgit. În momentul în care văd că nu este exploatat cum trebuie, iar sunt dezamăgit. Dacă este bine  exploatat, atunci am o mare satisfacţie. Este vorba de a fi eficient și eficace în activitatea mea. Ambele au niveluri de satisfacţie, CS Marina Constanța e pe un plan, serviciul pe altul, au plusuri şi minusuri, important e să existe o balanţă. Când voi constata că una din ele nu îmi mai aduce satisfacţiile pe care le vreau, atunci voi face un pas în lateral, niciodată înapoi! În prezent însă sunt dedicat în întregime ambelor și doresc să aduce performanțe și în plan profesional și în domeniul sportului, împreună cu colegii și echipa CS Marina Constanța. Hai Marina!

RADOR, 18 februarie