2020. február 20

Klaus Iohannis államfő aláirta Románia főügyészének kinevezésére hivatott rendeletet

Klaus Iohannis államfő csütörtökön aláirta Gabriela Scutea főügyészi tisztségbe való kinevezésére hivatott rendeletet, közölte az Elnöki Hivatal. Az allámfő ugyanakkor parafálta Crin Bologa és Elena-Giorgiana Hosu kinevezését is az Országos Korrupcióellenes Ügyészség és a Szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) élére.Valamennyi kinevezés három évre szól.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)

Az uniós állam- és kormányfők az EU költségvetését elemzik Brüsszelben

Az uniós állam- és kormányfők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozójukon az Európai Unió következő hét éves költségvetését elemzik. A román közszolgálati rádió kiküldött munkatársa szerint éles és elhúzódó vitákra lehet számitani, miután a belga Charles Michel, az Európai Tanács enöke által tett költségvetés-javaslatot több tagország keményen birálta.A csúcstalálkozót megelőzően Charles Michel külön találkozott a 27 uniós tagállam vezetőivel. Az európai liderek között szerepelt Klaus Iohannis államfő is, aki a múlt héten folytatott tárgyalásokat az Európai Tanács elnökével, mely alkalommal a román államelnök kifejezésre jutatta ama véleményét, miszerint megfelelő finanszirozást kell biztositani a kohéziós politika és a közös agrárpolitika gyakorlatbe ültetésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)

A második Orban-kormányról február 24-én szavaz a parlament

A Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök által javasolt kormányról a február 24-i parlamentu plénumon szavaznak.A szakbizottságokban zajlott három napos meghallgatások után a 16 javasolt miniszter közül mindössze négyet véleményeztek pozitivan a bizottságok. A Szociáldemokrata Párt (PSD) bejelentette, hogy nem vesz részt a beiktató ülésen. A szociáldemokraták az alkotmánybiróság döntésére várnak, amelyet ugyancsak hétfőn hozza meg a testület ama észrevétel kapcsán, amely jogi konfliktus fennállását feltételezi az államfő és a parlament között, ami Ludovic Orban újabb miniszterelnöki jelölését illeti.Eközben a liberálisok kijelentették, hogy nem mondanak le az előrehozott választásokról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)

Pakisztáni vendégmunkások tiltakoznak egyik galaci épitkezési vállalatnál

Az egyik legnagyobb galaci épitkezési vállalatnál alkalmazott több mint 100 pakisztáni vendégmunkás csütörtökön rögtönzött tiltakozásba kezdett, mivel a tulajdonos bizonyos összegeket visszatart a fizetésükből. Az egyik pakisztáni munkás a Munkaügyi Felügyelőségnél bepanasztolta a tulajdonost, mivel fizetéséből 30%-ot vesz lesz a repülőjegy árának garanciájaként abban az esetben, ha a munkaszerződés határideje előtt lemond munkájáról és repatriálni kell őt.Noha, a munkaszerződés előirja egy bizonyos összeg fizetésből való visszatartását, a Munkaügyi Felügyelőség törvénytelennek minősitette az eljárást és a tulajdonost a 264 pakisztáni dolgozónak járó összegek kifizetésére kötelezte. Az erre kijelölt határidő csütörtökön lejárt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)

Gănciulescu Rozália – RADOR