Audierile în parlament ale miniştrilor desemnaţi

Realizator: Audierile în parlament ale miniştrilor propuşi să facă parte din guvernul Orban 2 s-au încheiat ieri după trei zile de dezbateri în comisiile reunite de specialitate. Patru avize negative pentru Ministerele Sănătăţii, Muncii, Transporturilor şi Fondurilor Europene şi unul pozitiv la agricultură. A fost bilanţul zilei în care nu au lipsit discuţiile tensionate şi replicile acide. Reporter: Iulia Gherman
Redactor: Cele mai aprinse discuţii s-au înregistrat la examinarea ministrului interimar al muncii, Violeta Alexandru, criticată dur de PSD pe mai multe subiecte, între care pensiile şi alocaţiile. Ea le-a cerut social-democraţilor să nu mai alerteze populaţia privind modificarea legislaţiei referitoare la pensii şi a spus că voucherele care să încurajeze şcolarizarea copiilor ar putea reprezenta o alternativă pentru alocaţii.
Violeta Alexandru: În multe situaţii alocaţia este folosită pentru băutură, pentru tutun, pentru jocuri de noroc. Poate să fie un sistem de alocaţie plus voucher pentru anumite tipuri de cheltuieli.
Reporter: Aviz negativ a primit şi Victor Costache, desemnat pentru un nou mandat în fruntea Ministerului Sănătăţii. El a spus că ordonanţa de urgentă privind accesul pacienţilor la servicii medicale, indiferent de furnizori, publici sau privaţi, pune pacientul în centrul sistemului sanitar.
Victor Costache: Este o modernizare a Legii 95, care are ca unic beneficiar pacientul român, dorința de a pune pacientul în centrul sistemului și a ameliora parametrii de sănătate publică, deficitari în România.
Reporter: Vicepreședintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, deputata PSD Lucreţia Roşca, i-a reamintit ministrului desemnat că personalul din sistemul sanitar, cu excepţia medicilor şi asistentelor, nu au beneficiat de majorările salariale promise.
Lucreţia Roşca: Sunteţi un guvern interimar, n-aveţi dreptul să daţi alte ordonanţe, iar deocamdată, legislativ, dumneavoastră nu puteţi aplica Legea 153.
Reporter: Soarta guvernului Orban 2 va fi decisă, luni, de plenul parlamentului, avizele obţinute săptămâna asta de miniştrii desemnaţi având doar caracter consultativ./lazard/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 februarie)