2020. február 21

Klaus Iohannis részt vett az „Ambiciózus Európa barátai” csoport összejövetelén

Klaus Iohannis államfő pénteken részt vett „A kohézió barátai” nevű csoport ülésén, melynek célja, az álláspontok összehangolása az Európai Unió 2021-2027-es költségvetése terén. „A kohézió barátai” csoport péntektől az „Ambiciózus Európa barátai” nevet viseli és a következő államok alkotják: Bulgária, Csehország, Ciprus, Horvátország, Észtország, Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország és Magyarország. A csoport tagországai vezetőinek célja: olyan hétéves költségvetés megalkotása, amely Európa és az európai állampolgárok érdekeit szolgálja. Klaus Iohannis államfő az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel találkozott péntek délelőtt, miután az Európai Tanács rendkívüli ülésén megszakadtak az EU 2021-2027-es többéves költségvetéséről szóló tárgyalások. „A vélemények elég megosztottak voltak. Egyes tagországok a javasoltnál jóval szerényebb költségvetést szorgalmaznak, azonban többségünk legalább a javasolt, hanem nagyobb, büdzsé mellett foglalt állást”, mondotta a román államfő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.21)

Összefogtak Julian Assange ausztrál újságiró franciaországi politikai menedékjogának megszerzéséért

A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet és Julian Assange európai ügyvédjei az ausztrál újságiró, internetes aktivista franciaországi politikai menedékjogának megszerzéséért küzdenek. Julian Assange jelenleg a londoni börtönben tölti bűntetését.Kiadatását az Egyesült Államok is kérte. Az első kiadatási tárgyalása hétfőn lesz, Londonban. Az újságirók és az ügyvédek Párizsban az Egyesült Államok politikai beavatkozására, valamint a sajtószabadság megsértésére figyelmeztettek.Mint ismeretes, Julian Assange 2006-ban alapitotta a WikiLeakset titkos kormányzati és egyéb dokumentumok anonim kiszivárgogtatására.A Riporterek Határok Nélkül szervezet elutasitja, hogy Julian Assange tevékenységét, amelyet a közvélemény tájékoztatása érdekében végzett, kémkedésnek tekintsék, nyilatkozta Christophe Deloire, a szervezet főtitkára.”Assang kémkedéssel való vádolása nem más, mint az újságirás és a média jövőjének a fenyegetése. Assage egy politikai és bűnügyi üldözés áldozata, ami arra kényszeritette, hogy hét éven át Ecuador londoni nagykövetségére meneküljön. Az amerikai adminisztrációt és Trump elnököt arra kérjük, hogy vessen véget ennek az eljárásnak, mig a brit igazságszolgáltatástól azt kérjük, hogy utasitsa vissza Assange kiadatását”, fűzte hozzá Christophe Deloire. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.21)

Románia 750 millió euróba részesülhet a megújuló energiára való áttérés folyamatától érintett ipari zónákban végrehajtandó beruházásokra

A következő uniós költségvetési időszakban Románia 750 millió euróba részesülhet a megújuló energiára való áttérés folyamatától érintett ipari zónákban végrehajtandó beruházásokra , nyilatkozta a Green Deal finanszirozásáért felelős EP-jelentéstevő, Siegfried Mureşan, aki kihangsúlyozta, hogy az uniós alapokat gazdasági fejlesztésekre és nem szociális intézkedésekre kell forditani, annak érdekében, hogy az illető régiók dolgozói új munkahelyekhez juthassanak a megújuló energia és a zöld ipar terén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.21)

A govorai szodagyár két hónappal meghosszabitotta az alkalmazottak műszaki munkanélküliségét

A govorai szodagyár két hónappal meghosszabitotta az alkalmazottak műszaki munkanélküliségét, közölték a Ciech Soda Románia lengyel csoport képviselői. Igy, mintegy 600 dolgozó munkahelye március 31-ig nincs veszélybe. A szódagyár 2019 szeptemberében állt le amiatt, hogy a gyár vezetősége igen magasnak vélte a SC CET Govora SA, ipari gőz-beszállító által gyakorolt árakat. A helyzet rendezéséért a lengyel csoport képviselői azt állitják, hogy a társaság létrehozásától a legfontosabb helyi projektet támogatják, azaz megépitenek egy új távfűtési hőközpontot, a helyi partnerek segitségével. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.21)

Rozália Gănciulescu