Dublă lansare-eveniment, Casa Paleologu şi Editura Casa Radio

Sâmbătă, 22 februarie 2020, ora 18:00, sunteţi invitaţi la Teatrul Metropolis din Bucureşti, sala Olga Tudorache, spre a participa activ, afectiv şi discursiv la dubla lansare Alexandru Paleologu: Spiritul şi litera, o nouă ediţie la Casa Paleologu şi, în premieră, albumul Eleganţa ca armă, un dublu-CD de interviuri cu Alexandru Paleologu, înregistrări din Arhivele Radio România, apărut la Editura Casa Radio.

Vor conferenţia Theodor Paleologu, Petre Guran şi invitaţii lor speciali, despre spiritul creator al autorului pe care l-au cunoscut foarte bine şi despre valoarea intelectuală a cărţii Spiritul şi litera, titlu de debut al lui Alexandru Paleologu, în 1951.

Anca Mateescu, realizatoare Radio România Cultural, autoarea interviurilor cu Alexandru Paleologu ce se regăsesc pe albumul Eleganţa ca armă, va evoca prezenţa marelui cărturar la microfonul Radio România.

Theodor Paleologu afirmă despre cartea tatălui său: „Reeditând Spiritul şi litera am sentimentul că fac dreptate unei cărţi excelente, că atrag atenţia contemporanilor asupra unei capodopere de inteligenţă şi stil”. Volumul cuprinde preocupările unui secretar literar al Teatrului Nottara şi ale unui cercetător al Institutului de Istorie a Artei, mai mult de jumătate din eseurile scrise fiind consacrate teatrului şi artei plastice.

Editura Casa Radio şi Casa Paleologu vor lansa şi audiobook-ul Eleganţa ca armă, interviuri cu Alexandru Paleologu. Primul CD al audiobook-ului cuprinde o seamă de evocări ale unor mari contemporani sau prieteni precum N. Steinhardt, Constantin Noica, Marin Preda, Tudor Arghezi ş.a. Pe cel de-al doilea CD poate fi ascultată o serie de sclipitoare interviuri cu Alexandru Paleologu în care mărturiseşte despre literatură, memorie şi farmecul discret al vieţii de detenţie. Eleganţa ca armă face parte din colecţia Vocile memoriei a Editurii Casa Radio – Radio România.

Dubla lansare-eveniment se înscrie în seria manifestărilor prin care Fundaţia Paleologu celebrează cei 100 de ani alături de Alexandru Paleologu.

Fundaţia Paleologu continuă o tradiţie familială, construieşte o comunitate de prieteni în jurul casei şi actualizează modelul şcolilor antice de filozofie şi retorică. Tradiţia familială este cea a intelectualului angajat şi responsabil faţă de comunitate.

Eclectici în asumarea modelelor antice, începând cu marii sofişti precum Protagoras sau Gorgias şi cu şcolile ateniene ale lui Isocrate şi Platon, de la toate şcolile antice de filozofie este preluată ideea filozofiei ca mod de viaţă, ca ansamblu de exerciţii spirituale cu finalitate practică. Pe de-altă parte, ca filozofie a educaţiei, Casa Paleologu se revendică de la şcolile antice de retorică şi filozofie, pentru care educaţia constituie un proces neîntrerupt de împlinire a personalităţii. Tot de la antici este preluată ideea comunităţii de prieteni dedicate cunoaşterii: o astfel de prietenie este virtute.

În aproape şapte ani de existenţă, a avut 6.000 de participanţi la cursuri, dintre care 1.500 de bursieri.

Întregul proiect editorial al Fundaţiei Paleologu este susţinut de Gabriel Pricop – Men in Black, Dorin Belei – Class Trading Co, Bogdan Stanciu – Mobexpert, Familia Gârmacea – Asociaţia Barrier, Mihaela Vidopol – Kufner şi de câţiva stâlpi ai Casei care au contribuit ca persoane fizice.

Editura Casa Radio reprezintă binecunoscutul brand sub care Radio România valorifică cel mai important tezaur de bunuri media din spaţiul românofon. Beneficiind de experienţa dobândită de una din cele mai mari întreprinderi culturale autohtone, Casa Radio propune peste 30 de colecţii şi serii de cărţi, CD-uri şi cărţi cu CD incorporat, dedicate celor mai valoroase şi apreciate creaţii radiofonice din domeniile publicisticii, literaturii, teatrului şi muzicii.

Editura Casa Radio este unică pe piaţa de carte din România, iar la nivel european se înscrie printre puţinele proiecte editoriale internaţionale care au complicatul, riscantul rol de a pune în circulaţie astăzi vocile de ieri, de a aşeza într-un raft al noutăţilor înregistrările şi personalităţile care au trasat istoria culturală a secolului XX românesc.

Albumul Eleganţa ca armă – Alexandru Paleologu este disponibil, la preţ de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temişana nr. 31, Bucureşti, sau prin comandă online pe www.edituracasaradio.ro. De asemenea, poate fi achiziţionat de la partenerii de distribuţie, incluzând librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Serviciul  Comunicare  şi  Relaţii  Publice