Cabinetul Orban 2, în aceeaşi structură şi componenţă, urmează să fie supus votului plenului Parlamentului

Cabinetul Orban 2, în aceeaşi structură şi componenţă, urmează să fie supus mâine votului plenului Parlamentului. Doar patru din cei 16 miniştri propuşi au primit aviz pozitiv după cele trei zile de audieri în comisile de specialitate.

Social-democraţii au anunţat că nu vor participa la şedinţa de învestitură. Ei doresc să aştepte decizia Curţii Constituţionale, care se va pronunţa tot mâine asupra sesizării privind un posibil conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea lui Ludovic Orban, din nou, în funcţia de premier. Între timp, liberalii reafirmă că nu renunţă la alegerile anticipate.

Reporter: Obiectivul PNL este în continuare declanșarea alegerilor anticipate, iar în opinia liderului liberal, Ludovic Orban, acesta este un obiectiv fundamental pentru țară și nu se poate renunța la el.

Ludovic Orban: După părerea mea, vor fi alegeri anticipate. Cum să renunțăm la un obiectiv fundamental pentru România? Chiar faptul că Parlamentul respinge pe bandă rulantă acte normative adoptate de guvernul pe care îl conduc este de fapt un argument în plus pentru dizolvarea Parlamentului și pentru organizarea de alegeri anticipate.

Reporter: Pe de altă parte, social-democrații au decis că săptămâna viitoare vor boicota şedinţa de plen în care va fi supus votului Cabinetul Orban 2. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Luni vom fi prezenți cu toții la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a domnului prim-ministrul desemnat Ludovic Orban, având o motivare foarte clară: așteptăm răspunsul Curții Constituționale.

Reporter: Lipsa deputaților și a senatorilor PSD de la ședința plenului reunit ar putea duce la amânarea votului de învestitură pentru Cabinetul Orban 2 și la întârzierea procedurii pentru alegerile anticipate. De altfel, este de așteptat ca săptămâna viitoare, Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru alegerile anticipate parlamentare să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, ca for decizional./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 februarie