Festivalul de la Veneţia se încheie cu două zile mai devreme, din cauza epidemiei de COVID-19

Autorităţile italiene au anunţat, duminică, încheierea evenimentelor legate de celebrul Carnaval de la Veneţia, în condiţiile în care Italia a devenit prima ţară în Europa care a înregistrat victime din cauza virusului COVID-19, în rândul cetăţenilor săi.

Guvernatorul regional din Veneto, Luca Zaia, precizat că închiderea carnavalului va începe duminică seară. Evenimentul, care atrage zeci de mii de vizitatori anual, urma să se încheie marţi. Anunţul survine după ce peste zece oraşe din nordul ţării au fost plasate în carantină, după mai multe cazuri de infecţie cu COVID-19.

La nivel naţional, au fost înregistrate 132 de cazuri, dintre care 89 în Lombardia, 25 în Veneto, nouă în Emilia Romagna şi şase în Piemonte, a declarat, duminică după-amiază, şeful serviciului de protecţie civilă al ţării, Angelo Borrelli. Autorităţile italiene au anunţat, sâmbătă, că o femeie de 75 de ani din Lombardia a decedat, după ce şi un bărbat de 78 de ani, din Veneto, murise tot din cauza coronavirusului. Multe dintre cazuri au reprezentat primele infecţii contractate prin contagiune secundată.

Luca Zaia a subliniat că rata de contaminare arată că virusul este transmis ca orice tip de gripă şi că încercările de a indica o sursă unică pentru cazuri sau de a stabili o legură cu China nu mai reprezintă măsuri eficiente de control. „Poţi să îl iei de la oricine”, a spus Zaia, adăugând: „Ne putem aştepta să avem cazuri de pacienţi care nu au avut niciun contact” cu purtători suspecţi de virus. Chiar dacă virusul nu este cu precădere letal, poate fi pentru persoane în vârstă şi pacienţi cu probleme de sănătate pre-existente./mbrotacel/gpodea

www.euronews.com – 23 februarie