2020. február 24

Döntött az Alkotmánybíróság: Ludovic Orban nem lehet miniszterelnök

Ma a taláros testület úgy döntött, hogy Klaus Iohannis államfőnek nem lett volna joga másodszor is Ludovic Orbant jelölni kormányfőnek, azt követően, hogy a parlament megvonta tőle a bizalmat. Az államfő döntése nyomán alkotmányos konfliktus keletkezett a köztársasági elnök és a parlament között, amelyet úgy lehet csak feloldani, hogy Klaus Iohannis újrakezdi a konzultációkat a parlamenti pártokkal és új miniszterelnök-jelöltet nevesít, aki azonban nem lehet Ludovic Orban. A döntést az Alkotmánybíróság szótöbbséggel hozta 7-2 arányban – tudta meg forrásokra hivatkozva az Antena 3 televízió.

Mint arról beszámoltunk, ma 16 órákor kellene összeülnie parlament két házának, hogy szavazzon a második Orban kormányról, azonban erre a történtek után valószínűleg nem kerül sor. Ludovic Orban másodszori kormányalakítási megbízását több jogi szakember is alkotmányellenesnek minősítette, arra hivatkozva, hogy az elnök döntése sérti a parlament szuverenitását. (Rador Hírügynökség – Antena 3)

A parlamentnek ma kellene szavaznia a második Orban kormányról

A megbízott miniszterelnök, Ludovic Orban ma jelen lesz a Képviselőház és a Szenátus együttes ülésén. Az ügyvezető miniszterelnök a kabinet változatlan összetételét terjeszti a parlament elé. Ugyancsak mára várható az Alkotmánybíróság döntése arról, hogy összeegyeztethető-e az alaptörvénnyel Klaus Iohannis azon döntése, hogy másodszor is ugyanazt a személyt jelölte kormányfői posztra, akitől a törvényhozás megvonta a bizalmat. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ALDE képviselői és szenátorai nem vesznek részt a mai együttes ülésen, a Pro Romania tagjai pedig ellene fognak szavazni a régi-új kormány felállásának. Tekintettel a PSD és az ALDE bejelentett bojkottjára, elképzelhető, hogy a parlamentben nem lesz meg a döntéshozatalhoz szükséges többség, és elhalasztják a szavazást. (Rador Hírügynökség)

Karanténba kerülnek azok a román állampolgárok, akik Olaszország két koronavírussal fertőzött régiójából érkeznek haza

Ezt az Egészségügyi Minisztérium jelentette be tegnap. Nelu Tătaru, a szaktárca államtitkára, akit a koronavírus-fertőzés elleni intézkedések meghozatalával bíztak meg, arról biztosította a lakosságot, hogy senki azok közül, akik Olaszországból érkeznek haza, nem kerülheti el a karantént, függetlenül attól, hogy repülővel, vagy gépjárművel érkezik. A tisztségviselő hozzátette, hogy megnövelték a határátkelők egészségügyi személyzetének létszámát, akik Románia érintett konzulátusaitól megkapták azoknak a román állampolgároknak a listáját, akik életvitelszerűen élnek Olaszországban. Az Egészségügyi Minisztérium ezekben a napokban kiegészíti a karanténra vonatkozó törvényes előírásokat, valamint a COVID-19-es vírus által fertőzöttek kezelésének módozatát előíró jogszabályokat. Ezideig az olasz hatóságoknak nincs tudomásuk koronavírussal fertőzött román állampolgárokról. (Radio România Actualităţi)

Sárga és narancssárga színjelzésű szélriadó lépett életbe tegnap Romániában

Az erős szél miatt az ország majdnem telses területén sárga színjelzésű szélriadót rendeltek el. Átmenetileg 100 km/h erősségű széllökéseket is mértek. Tegnap 22 óra után Moldova, Erdély, Máramaros, a Körösök vidékének északi részén és Dobrudzsában narancssárga színjelzésű szélriadó lépett életbe. Éjjel 2 óra után a Déli Kárpátok vidékén, valamint a Kárpát-kanyarban piros színjelzésű riasztás lépett életbe, itt a széllökések sebessége elérte a 140-180 km/h-t is. A riasztás ma 18 óráig lesz érvényben. Éjszaka a hegyekben havazott, máshol esett az eső. Mára kevés csapadék várható. A hőmérsékleti értékek az évszakhoz képest magasak lesznek. Éjszaka is pozitív hőmérsékleti értékekre lehet számítani, nappal pedig a hőmérséklet elérheti a 16 C. fokot. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador