Măsurile împotriva coronavirusului şi responsabilitatea civică joacă un rol important

Pe lângă măsurile propriu-zise împotriva coronavirusului, autorităţile spun că un rol important îl joacă şi responsabilitatea civică a celor care vin din zonele vulnerabile.
Reporter: Adriana Turea – Autorităţile susţin că persoanele care sosesc în România din Italia vor completa un chestionar precum cel completat de persoanele venite din China. În acesta, călătorilor le sunt cerute datele de contact, sunt întrebaţi dacă au stat într-o zonă unde erau persoane infectate cu coronavirus, dacă au intrat în contact direct cu astfel de persoane în ultimele 15 zile, dacă au fost internaţi în ultimele 21 de zile şi dacă au avut simptome de infectare cu coronavirus, precum febră, tuse şi dureri de cap. De asemenea, oficialii din sănătate precizează că au fost suplimentate echipele medicale de la punctele de trecere a frontierei, atât aeriene, cât şi terestre. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, a precizat că virusul poate fi transmis şi de persoanele care nu prezintă simptome.
Alexandru Rafila: În momentul de faţă suntem pregătiţi să putem să identificăm, să putem să testăm şi să tratăm orice pacient ar putea să fie infectat cu noul coronavirus. În Italia, numărul de cazuri a crescut rapid în două zile au ajuns la peste 150 de cazuri de infecţie, datorită transmiterii comunitare.
Reporter: Virusul se transmite de la o persoană infectată, prin respiraţie, prin picături, care se împrăştie la o distanţă de aproximativ un metru, sau prin suprafeţe contaminate. Totodată, pe lângă reacţia autorităţilor în privinţa măsurilor care se iau pentru limitarea transmiterii infecţiei cu noul coronavirus trebuie să fie şi responsabilitatea fiecărei persoane care se întoarce dintr-o zonă afectată de a anunţa imediat autorităţile şi de a se supune examenului medical şi apoi carantinei şi izolării voluntare, după caz./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 februarie