Principalele partide îşi conturează strategiile după decizia CCR

Realizator: Principalele partide îşi conturează deja strategiile după decizia de ieri a Curţii Constituţionale şi în aşteptarea demersurilor pe care preşedintele Klaus Iohanis a anunţat că le va face pentru rezolvarea crizei politice. Liberalii, care au acuzat Curtea de partizanat politic, nu renunţă la propunerea ca Ludovic Orban să fie desemnat din nou prim-ministru. Pe de altă parte, PSD spune că vrea să rămână în opoziţie şi nu va face o nouă propunere de premier. Cu detalii, Amalia Bojescu:
Reporter: Premierul în exerciţiu, Ludovic Orban, spune că decizia Curții Constituționale nu reprezintă o lovitură și va încerca să formeze o nouă majoritate parlamentară. Liderul liberal a acuzat CCR de partizanat în favoarea PSD, precizând că nu există nicio prevedere constituțională care îl împiedică pe președintele României să-l nominalizeze drept candidat la funcția de prim-ministru. Pe de altă parte, PSD a salutat decizia CCR, apreciind că judecătorii au hotărât în spiritul Constituției, iar democrația din România a câștigat. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spunea că strategia liberalilor s-a dovedit ridicolă și neconstituțională și l-a pus pe șeful statului într-o situație jenantă. Partidele politice așteaptă acum o mișcare din partea președintelui României. În cazul unor consultări PSD anunță că nu va veni cu o propunere de premier, în timp ce UDMR, PMP și ALDE așteaptă din partea șefului statului o altă nominalizare pentru a avea un guvern în cel mai scurt timp. USR are propriul candidat și crede în continuare că alegerile anticipate rămân singura soluție pentru ieșirea din criză.
Realizator: Preşedintele Klaus Iohannis a spus aseară că, după decizia CCR, şansele pentru alegeri parlamentare anticipate au scăzut sub 50%. El a declarat că nu agreează ideea unui guvern de uniune naţională, nici pe cea a desemnării unui premier susţinut de PSD şi a mai spus că este foarte riscantă menţinerea unui executiv interimar până la scrutinul legislativ./ahincu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (25 februarie)