2020. február 26

Klaus Iohannis a parlamenti pártokkal tanácskozik az új miniszterelnök kijelölése érdekében

A megbeszélések szerda délután kezdődtek. Elsőként a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőivel tanácskozik az államfő, majd következnek a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Mentsük meg Romániát (USR), az RMDSZ, a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE), a Pro Európa és a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának képviselői. Ludovic Orbán PNL-elnök kijelentette, hogy az államfő döntésére várnak, amelyet támogatni fognak.”Bizunk Románia elnökében. Románia elnöke és a PNL között Románia érdekét szolgáló partneri kapcsolat létezik és meggyőződésünk, hogy az államfő helyesen dönt és döntését a PNL tiszteletben tarja”, hangsúlyozta Ludovic Orban. A PSD nem megy el a cotroceni konzultációra. Marcel Ciolacu, a párt ügyvivő elnöke úgy vélekedett, hogy észrevétele szerint az államfő és a liberálisok a politikai válság elhúzódására törekednek és, mint hozzáfűzte, a PSD nem szavaz meg egy liberális kisebbségi kormányt, inkább egy technokrata kormányt és egy független miniszterelnököt szeretne a parlamenti választásokig. A Mentsük meg Romániát (USR) liderei megerősitették, hogy Dacian Cioloşt tmogatják a miniszterelnöki tisztségre, mig a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) szerint egy politikailag független személy államfői megbizása az új kormány megalakitására a legésszerűbb javaslat lenne. A Pro Románia párt is hasonló álláspontra helyezkedik. Az RMDSZ azzal a javaslattal megy a Cotroceni palotába, hogy Romániát egy koaliciós kormány vezesse, amely képes lesz a gazdasági kiegyensúlyozásra. Az RMDSZ nem támogat egy technokrata kormányt és véleménye szernt az előrehozott választásokat törülni kell a napirendről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

Románia nem tudja teljesiteni az újrahasznositás terén vállalt célkitűzéseket

Costel Alexe környezetvédelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy Románia nem tudja teljesiteni a hulladék-újrahasznositás terén, 2020-ra vállalt célkitűzéseket és megtörténhet, hogy a jövőben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indit ellen. A miniszter szerint a bűntetések nagyobbak lehetnek, mint az újrahasznositási rendszer gyakorlatba ültetése. Az újrahasznositási ráta jelenleg 13%-os, fűzte hozzá Costel Alexe, aki szerint e kudarcért a szabályok nélküli törvény tehető felelőssé, illetve a helyi hatóságok, akik rosszul alkalkmazták a szelektiv-hulladékgyűjtést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

A tanügyi alkalmazottak vallásfelekezetüknek megfelelően részesülnek szabadnapokba, Húsvétkor

A tanügyi alkalmazottak saját keresztény egyházi ünnepükön részesülnek szabadnapokba Nagypénteken, Húsvét, illetve Pünkösd első- és másodnapján. A szenátus, döntő fórumként, törvényesen rendezte ezáltal az ünnepekkor járó szabadnapok megadási illetve rekuperálási módszerét.A szenátorok egyhangúlag (92 igen szavazattal) fogadták el az erről szóló, tíz, különböző frakcióhoz (RMDSZ, PSD, USR, Pro Európa és kisebbségek) tartozó parlamenti képviselő által benyújtott tervezetet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

A galaci Alsó-dunai Egyetem szoros kapcsolatot ápol több olaszországi felsőoktatási intézménnyel

Számos fiatal már a szigetországban tanul vagy épp most készül indulni gyakornoki munkára, Olaszországba. A galaci egyetem kirendeltséggel rendelkezik a Szicilia régióban található Enna városban, ahol 341 egyetemista tanul, akiknek zöme olasz fiatal. Mostanig nincs olyan estet, amely aggodalomra adna okot, ami a koronavirus-fertőzést illeti.A galaci Alsó-dunai Egyetem 14 diákja az Erasmus-program keretében fog tanulni Olaszországban, vagy már ott tanul, illetve már befejezte a gyakornoki programot és hazatért, nyilatkozta a román közszolgálati rádiónak Cezar Bichescu, az egyetem rektor-helyettese. Igy, az Erasmus-program keretében az Abruzzo-i, a Genoa-i, Liguria-i és a Perugia-i egyetemeken tanuló hét egyetemista már elutazott február 3-án és 24-én, mig az egyetem további öt diákja a napokban utazik Apulia városába. Ugyanakkor, február 21-én a galaci egyetem egy diákja Romából tért vissza, mig februar 28-án egy másik egyetemista jön haza Milánóból. Ez utóbbi esetben a román hatóságok házi karantént rendelnek el.A galaci egyetemen egy kinai egyetmista is tanul, de nem jelent veszélyt, hiszen már tavaly decemberbe megérkezett Galacra, amikor 14 napot, elővigyázatosságból, házi karanténban töltött. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

Rozália Gănciulescu