Revista presei internaționale, 26 februarie 2020

Criza provocată de coronavirus continuă să se afle pe prima pagină a ziarelor străine, dar nici alte evenimente nu au fost neglijate.
În privinţa contaminării cu Covid-19, o victimă a atras cu osebire atenţia ziarelor: este vorba despre „adjunctul ministrului iranian sănătăţii, Iraj Harirchi, care”, potrivit unui videomesaj al său transmis de televiziunea de stat iraniană, „a contractat acest virus”. Altminteri, oficiosul iranian Tehran Times anunţă că „în ţară a fost lansată campania ‘Învingem coronavirusul’ şi că „statul iranian a alocat 125 milioane de dolari pentru contracararea sa”. Italia, ţara europeană care este, cel puţin deocamdată, cea mai afectată de apariţia virusului, a raportat „un prim caz în provincia Liguria”, după cum relatează cotidianul italian Corriere della Sera. Deşi, potrivit cotidianului La Repubblica, premierul Giuseppe Conte ar fi declarat că „Italia este mai sigură decât alţii, dar multe ţări iau măsuri împotriva ei”. Şi tot din Corriere della Sera aflăm că „Spania a înregistrat şi ea un prim caz de infestare, şi anume, la Barcelona”. Un cotidian spaniol, El País, precizează că este vorba despre „o femeie care, în ultimele zile, s-a aflat în nordul Italiei”. Dar cu siguranţă, cea mai interesantă ştire pe marginea acestui subiect este cea din ziarul thailandez Bangkok Post: citând surse ale Ministerului vietnamez al Sănătăţii, ziarul anunţă că „toate cele 16 persoane infestate cu coronavirus din această ţară s-au vindecat”, Potrivit aceleiaşi surse, „în Vietnam nu s-au mai înregistrat cazuri de infestare începând din 13 februarie”.
Să trecem însă într-un alt registru şi să ne referim la vizita preşedintelui american Donald Trump în India, o vizită care continuă să facă valuri în presă, dar care s-a încheiat marţi. Iată câteva titluri din presa internaţională: „Trump vorbeşte despre progrese în privinţa unui acord comercial cu India, dar nu s-a ajuns la niciun acord”, titrează cotidianul american The New York Times. Dar ziarul local India Today vede partea bună a lucrurilor, anunţând că „India şi Statele Unite au semnat un acord pe teme de apărare în valoare de 3 miliarde dolari”. În schimb, americanul The Washington Post este mai caustic şi titrează: „Vizita lui Trump în India a fost mai mult simbolică decât de substanţă”.
Dar oamenii politici vin şi se duc, după cum o demonstrează alte două evenimenete care ne-au atras atenţia. „Zilele lui Merkel sunt numărate”, titrează revista germană Stern, referindu-se la mandatul de cancelar al Angelei Merkel. Dar ziarul francez Le Monde observă că „perioada post-Merkel creează confuzie în Uniunea Democrat-Creştină”, partidul dnei cancelar. Oricum, acelaşi ziar subliniază că „dna Merkel va rămâne în funcţie până la încheirea mandatului, în 2021”.
Rămânând în sfera politicienilor, nu putem să nu menţionăm decesul fostului preşedinte egiptean, Hosni Mubarak. Ziarul egiptean Al Ahram precizează că „Mubarak avea 91 de ani şi este deplâns de o serie de lideri din regiune”. Potrivit aceluiaşi ziar, „liderul palestinian Mahmoud Abbas a declarat că defunctul a fost un susţinător al cauzei palestiniene. Un omagiu i-a adus şi secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, dar şi premierul israelian Benjamin Netanyahu care, după cum relatează acelaşi Al Ahram, ar fi declarat: „Din partea poporului israelian şi din partea mea personal, doresc să exprim adânca durere provocată de moartea lui Hosni Mubarak”. Iar israelianul Ha’aretz îl citează pe preşedintele defunct, scriind: „Eu şi Egiptul nu ne vom fi despărţiţi decât atunci când am să fiu îngropat în pământul său”.

Alexandru Danga