Brexit, noi reguli și pentru muzicieni

Industria muzicală nu scapă nici ea de efectele Brexit-ului. După cum se precizează pe site-ul gov.uk, începând din 2021, muzicienii din afara Regatului Unit vor trebui să solicite viză și să plătească în jur de 244 de lire sterline pentru a concerta în țară. Artiștii vor avea nevoie de o viză „’Tier 5′,”, rezervată celor care trebuie să lucreze temporar în domeniul artistic sau sportiv, care include spectacole, audiții, seminarii, participarea la festivaluri, conferințe și evenimente. Noul regulament va intra în vigoare în ianuarie 2021, după încheierea perioadei de tranziție pentru Brexit în decembrie 2020.
În plus, într-o reamenajare post-Brexit a normelor actuale, artiştii din UE și țările terțe care doresc să călătorească în Marea Britanie vor trebui să demonstreze cu 90 de zile înainte de a solicita viza că au aproximativ 1.000 de lire sterline în contul lor. Suma este considerată dovada autosuficienței subiecților în cauză, cu excepția cazului în care aceştia au fost deja „complet aprobayo („ A-rating ”)”. Înainte, artiștii și colaboratorii lor aveau voie să călătorească în Regatul Unit fără restricții și fără un permis de muncă sau viză.
Criticând decizia, Deborah Annetts, CEO al Incorporated Society of Musicists, a declarat pentru săptămânalul The New European: „Suntem profund dezamăgiți de faptul că libera circulație a muzicienilor și a altor artiști din UE a fost exclusă și cerem guvernului Regatului Unit să reconsidere cererea noastră pentru o viză de doi ani cu multiple intrări. www.adnkronos.it

Traducerea: Cătălina Păunel – RADOR