Epidemia de coronavirus creează panică în Italia

Spaţiile publice sunt aproape goale în oraşele din nordul Italiei, unde sunt probleme cu aprovizionarea magazinelor cu carne şi apă minerală îmbuteliată. Între timp, în China situaţia s-a îmbunătăţit.

Străzile, parcurile, mijloacele de transport în comun, hipermarketurile sunt aproape goale – declarau pentru portalul hvg.hu maghiarii care trăiesc în oraşele italiene atinse de coronavirus. Doamna Fercsik Marianna lucrează ca interpret (translator) în apropiere de Vo’ Eugeno, oraş pus sub carantină. Ea a declarat publicaţiei că oamenii au fost şocaţi atunci când un bărbat din Padova a murit din cauza bolii provocate de coronavirus. După acest caz populaţia „a luat cu asalt” farmaciile, au cumpărat toate măştile de protecţie şi produsele dezinfectante. Mulţi şi-au făcut mari provizii de alimente, temându-se că şi în Padova va fi instaurată interdicţia de a părăsi locuinţele. În Brescia procurarea alimentelor a devenit problematică. „Nu se mai găseşte carne şi alte alimente. Rafturile unui hipermarket au devenit goale în câteva zile. Unii oameni sunt atât disperaţi încât scot produsele din coşurile celorlalţi cumpărători” – scria un cititor al portalului.

Există posibilitatea ca virusul să fi ajuns şi în România – scrie portalul 24.hu – după ce un bărbat care făcuse o călătorie între 18-22 februarie în Craiova şi Bologna cu cursa Wiz Air W6 3762 a fost  diagnosticat cu infecţie de coronavirus . Autorităţile italiene au anunţat compania aeriană despre acest caz. După cum v-am informat cei 136 de pasageri români care au ajuns în data de 23 februarie la Aeroportul din Craiova nu prezentau simptomele bolii, iar ieri (25 februarie) managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Străinu Cercel a declarat că în România până acum nu există niciun caz de coronavirus confirmat.

Între timp în China – ţara unde s-a declanşat epidemia de coronavirus – Comisia Naţională de Sănătate Publică a declarat că treptat scade numărul noilor infecţii. Numărul cazurilor de coronavirus în partea de uscat a Chinei a atins cifra de 74.064, dar numărul real al îmbolnăvirilor poate fi mai mare. În China se află sub tratament în jur de 46 de mii de persoane, dintre acestea starea a 8752 de pacienţi este gravă. Potrivit datelor oficiale, încă 2491 de cazuri sunt suspecte, dar neconfirmate, iar numărul celor vindecaţi este de aproape 30 de mii de persoane.

Şi autorităţile din San Francisco se pregătesc de apariţia infecţiei de coronavirus, deşi până acum nici acolo nu există niciun caz confirmat. În oraş s-a declarat starea de urgenţă – scrie în ediţia de ieri ziarul San Francisco Chronicle, citat de MTI. Măsura a fost luată de primarul London Breed în oraşul situat pe locul patru ca marime din Statele Unite. În sensul acestei decizii, angajaţii primăriei şi ai instituţiilor subordonate acesteia pot fi transferaţi de la activităţile lor zilnice la unităţile sanitare pentru a se ocupa de distribuirea materialelor care conţin informaţii privind prevenirea infecţiei cu coronavirus. Conducătorul ministerului de sănătate publică şi resurse umane din Statele Unite, Alex Azar a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă că în Statele Unite încă nu este declarată starea de urgenţă, dar populaţia trebuie să fie pregătită de o declanşare în forţă a epidemiei. „Statele Unite nu pot fi închise ermetic” – a declarat ministrul în faţa Senatului atunci când și-a argumentat solicitarea unui fond de 2,5 miliarde de dolari pentru tratarea bolnavilor diagnosticaţi şi pentru prevenirea altor îmbolnăviri. Acesta a spus că din aceşti bani s-ar putea acoperi şi cheltuielile ocazionate de crearea unui vaccin contra coronavirus şi elaborarea unor metodologii de tratament al bolnavilor. Strâns legat de acest demers al ministerului vine o informaţie de ultimă oră a CNN, potrivit căreia firma americană de biotehnologie Moderna a trimis un vaccin experimental pentru COVID 19 cercetătorilor guvernului Statelor Unite, la numai şase săptămâni după ce a început să lucreze la imunizare. Testele iniţiale pentru posibilul vaccin ar putea începe în luna aprilie, dar procesul de testare şi aprobare ar putea dura un an. Moderna a anunţat luni că primul set din noul vaccin, numit mRNA-1273, a fost trimis la Institutul Naţional de Alergologie şi Boli Infecţioase (NIAID). Acţiunile companiei – care își are sediul lângă Boston – au crescut ieri cu 15% la bursa din New York.

Székely Ervin, Rador