2020. február 27

Diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzést Romániában

Ezt a közszolgálati rádió riportere, Adriana Turea közölte a hallgatókkal egészségügyi minisztériumi forrásokra hivatkozva. A fertőzést az a Gorj megyei férfi kapta el, aki kapcsolatba került azzal az olasz állampolgárral, aki a közelmúltban Romániában járt. A férfi jelenleg karanténban van és rövidesen a bukaresti „Matei Balş” Fertőző Betegségek Intézetébe fog kerülni. A szaktárca rövidesen sajtótájékoztatón fogja ismertetni a helyzetet. (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis államfő Vasile Florin Cîţu jelenlegi megbízott pénzügyminiszternek adott kormányalakítási megbízást

Az államfő tegnap rövid egyeztetést tartott a parlamenti pártokkal, majd rögtön ezután közölte döntését. Az új jelölésre azt követően került sor, hogy Ludovic Orban ügyvezető miniszterelnök tegnap visszaadta kormányalakítási megbízatását, miután hétfőn az Alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek minősítette újbóli jelölését a miniszterelnöki tisztségre, azt követően, hogy a parlament megvonta tőle a bizalmat. Klaus Iohannis döntésének bejelentésekor reményét fejezte ki, hogy a megbízott miniszterelnök mielőbb bemutatja programját és kormányát a parlamentben. (Rador Hírügynökség)

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) ma tárgyalásokat kezdeményez a parlamenti pártokkal annak érdekében, hogy többségi támogatást szerezzenek a törvényhozásban Vasile Florin Cîţu megbízott miniszterelnök kormányának

A PNL vezetősége már holnap szeretné elfogadni a kormány összetételét és programját, hogy mielőbb eljuttathassa azt a parlamentbe. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) máris jelezte, hogy készen áll a megbeszélésekre és szeretne részt venni a megalakuló kormányban. Az RMDSZ is várja a tárgyalásokat, ellenben a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy véli, hogy Florin Cîţu miniszterelnöki jelölése a parlament arculcsapásával ér fel, s annak bizonyítéka, hogy az államfő szeme előtt még mindig az előrehozott választások lebegnek. A szociáldemokraták ugyanakkor tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy ismét az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Hasonlóan ellenzi a PNL kezdeményezését a Pro Románia és az ALDE is. (Rador Hírügynökség)

A Vaslui Megyei Sürgősségi Kórházban több alkalmazottat rajtakaptak, amint gyógyszereket és egészségügyi készítményeket loptak

Eközben több beteg is arra panaszkodott, hogy nekik maguknak kellett megvásárolniuk a kezelésükhöz szükséges dolgokat – számolt be az esetről a közszolgálati rádió tudósítója, Alina Darie. Csak az elmúlt három hónapban a kórház három alkalmazottjánál találtak az őrök egészségügyi termékeket, valamint élelmet, amit a betegeknek kellett volna megkapniuk. A lopott holmit az alkalmazottaknál akkor fedezték fel, amikor a munkaidő lejártával el akarták hagyni az intézményt. A kórház vezetősége fegyelmi vizsgálatot indított a vétkesek ellen és 5%-os fizetés-megvonással sújtotta őket. A Vaslui Megyei Sürgősségi Kórház megerősítette, hogy bizonyos gyógyszerek – többek között gyulladáscsökkentők – az utóbbi időben eltűntek a készletből. (Radio România Actualităţi)

Zöld számon lehet információkat szerezni a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatosan

Az Egészségügyi Minisztérium Stratégiai Kommunikációs csoportja ma bejelentette, hogy ingyenesen hívható telefonvonalat működtet, amelyen keresztül tájékoztatják az érdekelteket az új vírussal kapcsolatos tudnivalókról. A zöld számot a szaktárca alárendeltségébe tartozó Közegészségügyi Intézet működteti. A lakosság a 0800800358-as telefonszámon kaphat információkat. Az Egészségügyi Minisztérium ugyanakkor arra kéri a lakosságot, hogy a 112-es sürgősségi hívások számára fenntartott telefonvonalat csak sürgősségi bejelentésekre használja, tájékoztatásért forduljon a zöld számon hívható egészségügyi szakemberekhez. A szóban forgó szám naponta 8,00 és 23,00 óra között hívható. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR