2020. március 2

A parlament vezetősége három napot jelölt ki az új kormány minisztereinek meghallgatására

A parlament vezetősége keddtől számitva három napot jelölt ki a Florin Cîţu vezette új kormány miniszterenek szakbizottságokban való meghallgatására.Az új kabinet beiktatásának időpontját a jövő héten állapitják meg, nyilatkozta Titus Corlăţean szenátusi alelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

A kisgazdálkodók legtöbb öt sertést tenyészthetnek

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Nemzeti Hatóság által társadalmi vitára bocsátott rendelethatározat értelmében a jövő évtől a kisgazdálkodók legtöbb öt sertést tenyészthetnek. A jogszabály célja a sertéspestis elleni védekezés a biobiztonsági feltételek megteremtése révén. A sertés ezentúl kimondottan családi fogyasztásra tenyészthető, magyarázta Robert Chioveanu, a hatóság igazgatója, hozzáfűzve: „Ha a sertést eladásra szánják és százaslag akarják tenyészteni, a gazdálkodóknak tiszteletben kell tartaniuk a biobiztonsági feltételeket, ami azt jelenti, hogy A tipusú sertéstenyészetet kell kialakitaniuk. 2021 január 1-től az A tipusú farmok működtetéséhez engedély szükséges és be kell jegyezni az országos állatnyilvántartási rendszerbe”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Mától igényelhető a területalapú támogatás

Mától május 15-ig igényelhetik a gazdák a területalapú támogatást a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség helyi és megyei kirendeltségeinél. Az 50 hektár felület alatti földterületekre a kérést az ügynökség helyi, mig az ennél nagyobb fölterületekre a megyei kirendeltségeknél kell benyújtani. (RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 03.02)

Hatvankettedik születésnapját ünnepli a Marosvásárhelyi Rádió

1958. március elsején adták át a rádió székhelyét és március másodikán sugározta első műsorát: reggel 5 óra 30 perctől negyedórás román nyelvű és egy félórás magyar nyelvű adást sugárzott a Marosvásárhelyi Rádió. Március harmadikán indult el a rendszeres műsorszórás a marosvásárhelyi stúdióból napi 2-2 órában román, illetve magyar nyelven, önálló adások formájában. 1985. január 12-én, központi utasításra a Román rádió minden regionális stúdióját felszámolták, így a marosvásárhelyit is. 1989. decemberében napi 4 óra műsorral indult újra a Marosvásárhelyi Rádió. A rádió ma már napi 23 órában magyar, 1 órában német, heti három órában pedig roma nyelvű műsorral jelentkezik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Rozália Gănciulescu