Protest în faţa Parlamentului faţă de forma actuală a proiectului legii vaccinării

Realizator: Zeci de reprezentanţi ai Alianţei Părinţilor, ai Asociaţiei Pro Consumatori şi ai Asociaţiei Decizii Informate au protestat astăzi în faţa Parlamentului faţă de forma actuală a proiectului legii vaccinării, nefiind de acord cu introducerea obligativităţii imunizării. Ei consideră că fiecare cetăţean trebuie să aibă dreptul de a decide ce face cu corpul lui şi afirmă că un articol din Constituţie prevede dreptul la viaţă. Reporterul RRA Adriana Turea a stat de vorbă cu câţiva dintre protestatari, dar şi cu un reprezentant al asociaţiei care susţine proiectul de vaccinare.
-: Ideea vaccinării obligatorii ar însemna ca întreaga populație a ţării să fie injectată cu o mulţime de vaccinuri pentru a căror siguranță compania producătoare nu îşi asumă niciun fel de răspundere.
-: Suntem împotriva acestui proiect de lege, deoarece se dorește vaccinarea întregii populații a României și, totodată, prin intermediul unui articol se dă dreptul ministrului sănătății să declare situație epidemiologică și cu această ocazie va fi vaccinată întreaga populație a țării.
Reporter: Preşedintele Asociației „Mame pentru mame”, Ana Maiţa, trage atenţia că vaccinarea salvează vieţi, fapt pentru care există dovezi ştiinţifice de aproape un secol.
Ana Maiţa: Avem vaccinuri ce ne protejează în fața unor boli care pe vremuri ucideau milioane de copii. Trebuie să le dăm copiilor noștri dreptul la protecție împotriva acestor boli și trebuie să avem ocazia şi obligația să ne lăsăm consiliați de statul român astfel încât el să încerce să ne convingă, pentru că legea despre asta este. Iar în cele din urmă, da, copiii noștri să primească dreptul la sănătate și la viață prin vaccinare.
Realizator: PNL apreciază că trebuie găsită prin lege o formă de responsabilizare a părinţilor în privinţa vaccinării copiilor. Preşedintele liberal, Ludovic Orban, a declarat astăzi că este nevoie de o amplă campanie de informare pe tema consecinţelor pe care le are lipsa imunizării, dar şi că statul trebuie să asigure vaccinurile necesare pentru toate categoriile de boli care pot fi prevenite prin imunizare./rpatulea/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 martie)