Radio România Târgu Mureş împlineşte 62 de ani

Luni, 2 martie, se împlinesc 62 de ani de la debutul programelor Studioului Teritorial Târgu Mureş al Radiodifuziunii Române. Radio Târgu Mureş este un post multicultural care oferă publicului două programe cumulând 40 ore de emisie/zi: un program cu emisiuni în limba română (24 ore/ zi) şi unul pentru minorităţ­i, cu durata de 16 ore/zi (în limbile maghiară, germană şi rromani). Complementare la programele difuzate on air sunt produsele media online, care includ şi streaming video live, începând din decembrie 2015.

Radio Târgu-Mureş rămâne cel mai ascultat post de radio din acest oraş şi din zona rurală pe care o acoperă, prin frecvenţele de care dispune şi este, de asemenea, un actor important pe piaţa media din Transilvania, considerată cea mai dinamică din întreaga ţară. Radio Târgu Mureş emite într-un peisaj media în care concurenţ­a este foarte ridicată, fiindcă în zonă emit peste 60 de posturi radio publice sau comerciale, cu acoperire naţ­ională, regională, zonală sau locală) în contextul creşterii semnificative a publicului mediilor de informare alternative.

RADOR vă prezintă câteva repere din istoria acestui post teritorial al Radio România, care emite în special pentru locuitorii din judeţele Mureş, Braşov, Harghita, Covasna, şi, parţial, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud şi Cluj.

În perioada 1955-1957 era construit viitorul sediu al Radio Târgu-Mureş, prima clădire construită special pentru un studiou de radio teritorial din ţara noastră – pentru patru studiouri de emisie din care unul pentru concerte – , reuşindu-se un concept arhitectural unitar prin „legarea” cu vechea clădire – Casa Dandea, o clădire construită în stil neobrâncovenesc care a aparţinut fostului primar al oraşului Emil Dandea (1893-1969), care s-a aflat în fruntea urbei între anii 1922-1926 şi 1934-1937 – în care urmau să îşi desfăşoare activitatea o parte din serviciile postului.

La 2 martie 1958, la ora 17.00, în ziua alegerilor pentru marea Adunare Naţională şi Sfaturile Populare, îşi începe emisia postul regional Târgu-Mureş. Prima voce care a apărut pe post a fost Rodica Dorgo, care a spus „Aici Târgu-Mureş, pe 261 şi 330 metri lungimi de undă. Dragi ascultători, bună dimineaţa !”. La limba maghiară, prima emisiune realizată de Jakab Erno si Margareta a fost despre alegerile locale care aveau loc exact în acea zi, pe 2 martie.

Evoluţia duratei emisiunilor în limba maghiară: la început, în anul 1958, zilnic 60 de minute, în anul 1985 zilnic 180 de minute, din 1 februarie 1990 zilnic 4 ore, între anii 1990-96 zilnic 5 ore, duminică 7 ore, din anul 2001, împreună cu undele ultrascurte, zilnic 7 ore, duminică 8 ore.

Membrii redacţiei maghiare fondatoare au fost: Ernő Jakab, Manyi Jakab, István Kovács (1958-1980), Györgyi Kozma (1960-1985), Mátyás Kozma (1958-1960), Éva Lázár (1958-84), János Lukács (1958-1985), Árpád Sós (1958-79), Ferenc Vincze (1958-66), Erzsébet Zoltán.

Responsabilii emisiunilor în limba maghiară au fost Ferenc Papp şi Gyula Gál în 1958, Sándor Oroján între anii 1959-1978, Liviu-Lajos Sebestyén şi Olga Gombos în anii 1978-1979, Zoltán Gidófalvi între anii 1979-1985, Sándor Gáspár în 1990-1991, Emese Jászberényi între 1991-1999 şi Melinda Borbély începând din anul 1999.

Emisia a debutat sub conducerea directorului Papp Ferencz, inaugurarea festivă având loc în studioul mare al postului, în prezenţa oficialităţilor şi a elitei culturale locale, precum şi a directorului general adjunct al Radiodifuziunii Române de la acea vreme, Iuliu Topor.

Începerea emisiei s-a realizat relativ repede după desfăşurarea concursurilor de crainici în limbile română şi maghiară, din luna ianuarie 1958, şi după prima emisie (de probă) realizată în 21 februarie 1958.

Radio Târgu-Mureş era al cincilea studiou teritorial al radiodifuziunii, după cele din Cluj – martie 1954, Craiova – iunie 1954, Timişoara – mai 1955 şi Iaşi – noiembrie 1941.

Primii redactori ai postului şi primii jurnalişti mureşeni de radio au fost Vasile Oltean şi Dumitru Palaghie, alături de care se aflau crainicii Rodica Dorgo şi Nicolae Chilf.

La 12 aprilie 1958 avea loc înfiinţarea redacţiei sport a RTM. La acea dată, timp de 15 minute, între orele 17.00 şi 17.15, se auzea în eter primul buletin de ştiri sportive prezentat de Rodica Dorgo şi Vasile Rusu.

La nivelul primului an de funcţionare, 1958, studioul Tg. Mureş a emis 386 ore.

În anii începutului, Radio Târgu-Mureş difuza programe în limbile română şi maghiară, care nu depăşeau împreună o oră şi jumătate de emisie pe zi, şi se adresa locuitorilor unei zone geografice relativ restrânse, cea străbătută de cursurile superioare ale Mureşului, Oltului şi Târnavelor.

Fostul director al postului, Melinte Şerban, povestea că în perioada începuturilor, genul gazetăresc predominant era interviul, adaptat perioadei, cu răspunsuri prestabilite şi redactate fie de interlocutor fie de redactor însuşi. Urmau cu timiditate reportajul şi comentariul, cuprinzând citate largi din scrisorile oamenilor muncii cărora li se dedicau şi fragmente din muzica populară preferată.

Dacă întreprinderile epocii erau evaluate după creşterea producţiei prin raportare de la un an la altul, activitatea radioului era monitorizată prin evoluţia numărului de scrisori: în 1959, al doilea an de activitate al studioului, s-au primit 800 de scrisori, în cel de al cincilea an numărul scrisorilor a ajuns la 8.000, pentru ca în 1967 să depăşească 20.000.

O primă reorganizare a programului are loc în aprilie 1959, când se îmbunătăţeşte dotarea tehnică a studioului şi se schimbă durata şi orarul emisiunilor, încercându-se o repartizare mai judicioasă a spaţiului de emisie.

În aprilie 1967, durata programului de emisie creşte la trei ore şi jumătate, pentru ca la începutul anului 1970 să ajungă la patru ore, iar ulterior la şase, în distribuţie egală în limbile română şi maghiară.

Între anii 1976-1985, în cadrul primei serii a emisiunii în limba maghiară „Cu magnetofonul la drum”, au fost realizate interviuri-portret cu 421 intelectuali maghiari din România, care au fost prezentate ascultătorilor. Emisiunea a fost iniţiată de János Csifó.

În anul 1985, la 12 ianuarie, ora 12.45, studioul teritorial Târgu Mureş este închis, ca şi celelalte studiouri din ţară, de către regimul comunist. 80 de oameni care deserveau studioul teritorial de radio au fost, astfel, „puşi pe liber”.

La desfiinţare, împreună cu dotarea tehnică mai performantă, studioului i-a fost luată şi Fonoteca de aur, pentru a fi depozitată sau distrusă întrun depozit al închisorii din Jilava. Însă, înainte de transport, angajaţii studioului au reuşit să copieze în câteva zile şi nopţi, o mare parte a Fonotecii, pe care au depozitat-o la Biblioteca Judeţeană Mureş.

În spaţiul fostului studio a rămas să-şi desfăşoare activitatea un singur om: Ion Vulcan, corespondentul radioului naţional pentru judeţele Mureş şi Harghita care, într-un dialog informal cu regretatul Ştefan Naciu, coleg la studioul din Bucureşti, sintetiza atmosfera de după desfiinţarea studioului din Târgu-Mureş: „Voi ştiţi, acolo la Bucureşti, că Fontu, Neagu, Câlţea, Pogăceanu, Curtifan şi alţii cu care ai colaborat şi tu, vin aici în curtea Radioului în fiecare dimineaţă, mângâie cu privirea clădirea asta veche în care au trudit ani de zile, şi apoi îşi îndreaptă ochii umezi spre livada cu pruni din spatele curţii? Îşi continuă apoi drumul spre munca lor de acum, care pe unde. Uneori, Corneliu Câlţea vine cu familia aici, ca la biserică, să-şi petreacă dimineţile de duminică. Nu intră în clădire. Stă acolo în curte, pe o băncuţă, lângă locul în care erau cândva parcate carele de reportaj.”

La 22 decembrie 1989, Radio Târgu Mureş îşi reia activitatea, alături de alte studiouri teritoriale ale radiodifuziunii (Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara). Atunci, vechii redactori ai postului au relansat emisia în limbile română şi maghiară, bucurându-i pe ascultătorii mai vechi şi mai noi cu ştiri, informaţii, apeluri, declaraţii, interviuri care, de astă dată, în ţara descătuşată, au răsunat ca un încurajator ecou al libertăţii. Cu două cabine incomplete, câteva MEZ – uri, cu patru scaune şi şase reportofoane R6, postul a renăscut, pentru a fi prezent, zi şi noapte, la detaliile „spectacolului lumii”.

Radio Târgu-Mureş a avut rol important în transmiterea evenimentelor din februarie-martie 1990: manifestaţia cu lumânări, confruntările din martie şi evenimentele ulterioare au fost prezentate pe baza înregistrărilor sonore directe.

Din anul 1990, Radio Târgu Mureş a început să difuzeze şi programe în limba germană, iar începând cu anul 1998, o emisiune săptămânală de 30 de minute dedicată romilor, unică în peisajul naţional de atunci.

Din aprilie 2000, Radio Târgu Mureş difuzează în fiecare miercuri, între orele  9.00 – 9.30, emisiunea „Vârsta a treia”.

Din august 2000, director al postului este Mirela Moldovan, iar director adjunct, Melinda Borbely, coordonator al Departamentului pentru minorităţi al postului.

La 20 octombrie 2000, la studioul teritorial Radio Târgu Mureş a fost inaugurat noul emiţător în FM pe 102,9 Mhz, care a asigurat difuzarea programelor în condiţii deosebite de calitate.

Între noiembrie 2000 şi februarie 2001, se amenajează, în podul clădirii, noile spaţii redacţionale ale postului, lucrările fiind finanţate din fondurile proprii ale Radiodifuziunii Române.

În ianuarie 2001, o echipă de la Radio Târgu-Mureş a vizitat sediile unor posturi publice regionale şi locale din Olanda: Radio Noord (Amsterdam), Radio Groningen şi Radio North Holland (Rotterdam), în cadrul unui program denumit „Millenium”.

La 20 februarie 2001, la Radio Târgu Mureş a fost inaugurat un sistem securizat de acces în clădire, prin intermediul cartelei de identificare în proximitate.

La 21 aprilie 2001, este semnat un acord între SRR şi Radiodifuziunea Publică Olandeză, prin care aceasta dotează studiourile SRR din Târgu Mureş cu aparatură digitală şi pregăteşte redactori şi tehnicieni români.

În anul 2002, Radio Târgu Mureş obţine Premiul CNA pentru multiculturalitate şi cel mai bun post local de radio.

În anul 2005, acesta este desemnat cel mai bun post local de radio, titlul decernat în cadrul evenimentului „Omul anului”, pe baza sondajului Metro Media Transilvania, în acelaşi an obţinând Diploma de Excelenţă la Festivalul „Plaiul meu natal”, ediţia a VII-a, Transcarpatia 2005, Ucraina.

Tot în 2005, postului i se decernează Diploma Radiodifuziunii Ungare, pentru promovarea lecturii, dar şi Diploma „Inimă de aur” a Asociaţiei Transilvane de Terapie Transvasculară şi Transplant împreună cu Clinica de Cardiologie.

În 2006, Sorina Bota şi Cristina Bulbescu obţin Premiul Clubului Român de Presă pentru cel mai bun reportaj al anului, Premiul „Omul Anului” îi este acordat de Revista „Ambasador” Mirelei Moldovan, iar o diplomă este acordată Studioului Regional de Radio Târgu-Mureş pentru implicare necondiţionată în activităţile culturale „Silvana Şerbeni”.

În anul următor, postul obţine Premiul special al juriului Festivalului Internaţional de Programe Radio şi Televiziune „Plaiul meu natal”- Ujgorod, Ucraina pentru emsiunea „Dorul călător” şi Diplomă şi Plachetă – „Ansambul Mureşul” la aniversarea de 50 de ani pentru păstrarea în fonoteca de aur şi popularizarea muzicii „Ansamblului Mureşul” – redacţia română şi maghiară.

În anul 2008, RTM obţine Diploma „Mereu Aproape – pentru profesionalismul şi loialitatea cu care ne stau mereu alături!” acordat de Colegiul Naţional „Unirea”, Medalia de Onoare acordată RTM de Instituţia Prefectului judeţului Harghita cu ocazia aniversării a 90 de ani de la Marea Unire şi locul al II-lea la Festivalul Internaţional de Radio şi Televiziune „Floare de Colţ” desfăşurat la Ujgorod (Ucraina).

În anul 2009, postul obţine Diploma de excelenţă cu ocazia Zilei Harghitei, Diploma de excelenţă din partea SMURD Tg-Mureş şi Diploma acordată de Asociaţia “Silvania Şerbeni” pentru implicarea necondiţionată în activităţile culturale.

În septembrie 2009 – Radio România a fost premiat la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului „Plaiul meu natal”, de la Ujgorod, Ucraina, destinat emisiunilor de radio şi televiziune pentru minorităţi naţionale. Emisiunea „Romii din Tulcea – între tradiţie şi modernism”, realizată de Cecilia Pătrăhău de la Radio Constanţa, a adus Radioului public un loc pe podium – locul al II-lea. Radio România a mai obţinut două menţiuni  – pentru cel mai bun prezentator – emisiunea „Ultimii evrei din Cluj” realizată de Ovidiu Moldovan de la Radio Cluj, şi pentru originalitatea temei – emisiunea „Tabăra de vară”, realizată de Odogasi Levente de la Radio Târgu Mureş. Reprezentantul ţării noastre în juriu a fost Mircea Pospai, redactor-şef la Radio „Oltenia” Craiova.

În anul 2010, RTM a obţinut Diploma “Honoris Causa”, din partea Fundaţiei Caritas, Diploma “Partener de aur” acordată din partea Junior Chamber International (JCI), iar Sorin Şchiopu, redactol al postului, a fost desemnat cel mai bun jurnalist de mediu din ţară, fiind premiat de CJI şi Asociaţia Recolamp.

La 16 septembrie 2010, Clubul Square #7 din Piaţa Teatrului din Târgu Mureş a fost gazda unui eveniment inedit, prin lansarea albumului „Segundo”, semnat de tenorul Costel Busuioc. Realizat în condiţii audio remarcabile, în studioul Radio Târgu-Mureş, „Segundo” cuprinde 14 piese, care îi poartă pe melomani pe aripile muzicii în care solistul abordează canzonette italiene, fragmente vivante din muzica tradiţională napoletană şi din zarzuele.

Lucrările Consiliului de Administraţie al SRR desfăşurate la Târgu Mureş, 2-3 aprilie 2011

 

În continuarea proiectului “Împreună pentru Radio România”, Consiliul de Administraţie al SRR a organizat cea de-a patra şedinţă extraordinară din acel mandat la sediul Radio Târgu Mureş, în zilele de 2 şi 3 aprilie 2011. Principalele obiective ale acestei vizite au fost inaugurarea Centrului Multimedia Târgu Mureş şi aprobarea Raportului de activitate al SRR, pe anul 2010. Membrii Consiliului de Administraţie au avut şi întâlniri cu cei ai Comitetului Director local, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă Radio Târgu Mureş, despre modalităţile de soluţionare ale acestora, dar mai ales despre proiectele aflate în derulare şi care vizează trei linii directoare principale: o mai bună acoperire în teritoriu; stadiul, la acel moment, al sediului Radio Târgu Mureş şi identificarea soluţiilor pentru consolidare, activitatea postului local Antena Braşovului (proiect pe care Radio România îl derulează împreună cu Universitatea Transilvania şi care vizează emisia on-air a postului Antena Braşovului, furnizarea de materiale pentru emisiunile şi programele Radio Târgu Mureş, emisia online 24 ore pe zi şi crearea unui centru de excelenţă pentru formarea profesională continuă, care să folosească expertiza celor de la Universitatea Transilvania şi experienţa tehnică a colegilor de la Radio Târgu Mureş.

În anul 2011, postul a obţinut Diploma de excelenţă “Berdj Asgian “ din partea Teatrului Scena din Tg. Mureş şi Diploma acordată pentru acţiunile de promovare ale ideilor generoase olimpice, acordată de Academia Olimpică Română, filiala Mureş.

În ianuarie 2013, Radio România – prin Teatrul Naţional Radiofonic, Radio România Cultural şi studiourile teritoriale Timişoara, Târgu-Mureş, Iaşi şi Cluj-Napoca – a adus în casele ascultătorilor proiectul de teatru radiofonic „Ţara lui Caragiale. Schiţe contemporane despre momente trecute… sau invers!?”, în regia artistică a lui Mihai Lungeanu

La 2 martie 2013, la împlinirea a 55 de ani de existenţă, Studioul Regional de Radio Târgu-Mureş îşi  triplează oferta  editorială, prin realizarea programelor în limba română, respectiv în limbile maghiară, germană şi rromanes, pe frecvenţe diferite, pe parcursul întregii zile.

În perioada 29 mai – 6 iunie 2014, Caravana „Bicicleta”, aflată la a XIV-a ediţie, organizată de Radio Târgu Mureş, a străbătut 100 de localităţi din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu şi Mureş, pentru a promova stilul de viaţă sănătos, în armonie cu natura.

La 14 iulie 2014, Reţeaua studiourilor regionale Radio România a început proiectul „EU aleg România” dedicat descoperirii României prin destinaţiile sale: cetăţi medievale, saline unice în lume, cascade spectaculoase, munţi plini de mistere. Proiectul s-a desfăşurat prin programele studiourilor regionale – Bucureşti FM, Radio Cluj, Radio Constanţa, Radio Oltenia-Craiova, Radio Iaşi, Radio Reşiţa, Radio Timişoara, Radio Târgu Mureş, pe site-urile şi paginile de facebook şi twitter ale posturilor.

La 25 septembrie 2014, trupa britanică Coldplay a publicat, pe pagina sa oficială de Facebook, un cover al melodiei ei „A sky full of stars” realizat de orchestra Sound Works Transylvania din România în studioul Radio Târgu-Mureş, videoclipul fiind însoţit de mesajul „Această reinterpretare este minunată”.

În 5 decembrie 2014, la Camera K’Arte din Târgu-Mureş, redactorul Radio România Târgu Mureş, Radu Florea şi-a prezentat jurnalul „Cel care vine şi pleacă” – poveştile marinăreşti adunate după 7 ani pe mare şi decriptate la 20 de ani după aceea, de Dana Ardelean şi Laurenţiu Blaga, în lectura autorului

Tot în anul 2014, ca urmare a dezvoltărilor online semnificative, numărul de vizite pe site-ul postului s-a dublat faţă de începutul anului, ajungând la peste 30.000 în decembrie, la fel şi numărul de utilizatori, la peste 21.000 pe lună. S-a dublat practic impactul postărilor pe pagina de facebook.com/radiomures la 10.000 de persoane, cu vârfuri de peste 20.000 de vizitatori, având, totodată, mai mult de 3.000 de prieteni, iar site-ul în limba maghiară şi-a dublat vizitatorii la finalul anului 2014 faţă de aceeaşi perioadă din 2013, la 20.000 de utilizatori pe lună şi la 40.000 de vizite, iar numărul cererilor de prietenie şi impactul articolelor publicate pe pagina de Facebook s-a mărit cu 40%.

La 2 martie 2015, Radio România Târgu-Mureş aniversa 57 de ani de la prima transmisiune în direct, fiind ascultat zilnic de peste 100.000 de persoane, conform Studiului de Audienţă Radio, realizat de IMAS – Marketing şi Sondaje SA şi GfK România, pe întreg anul 2014. Radio Târgu-Mureş, parte a corporaţiei Radio România, avea, pe zona sa de acoperire, o cotă de piaţă şi o audienţă evaluate la 7%, cu o durată medie de ascultare zilnică de aproape 200 de minute. Aceste date reflectă aprecierea ascultătorilor faţă de emisiunile şi programele difuzate.

La 25 martie 2015, expoziţia de fotografii „100 de locuri pe care trebuie să le vizitezi”, din cadrul campaniei EU aleg România !, s-a redeschis la Palatul Voievodal Curtea Veche, cel mai vechi monument medieval din Bucureşti. Cele 100 de destinaţii de poveste au fost alese de ascultătorii Bucureşti FM, Radio Cluj, Radio Constanţa, Radio Oltenia Craiova, Radio Iaşi, Radio Reşiţa, Radio Timişoara şi Radio Târgu Mureş în cadrul campaniei ”EU aleg România !”, realizată de Reţeaua Studiourilor Regionale

În 23 septembrie 2015, pentru al 15-lea an consecutiv, echipa Radio România Târgu Mureş pornea la drum pe bicicletă pentru a promova un stil de viaţă sănătos dar şi pentru a se întâlni cu ascultătorii, la ei acasă, în comunităţile lor.

Scopul evenimentului era, şi de această dată, de a promova o viaţă sănătoasă, dar şi imaginea radioului şi, în acelaşi timp, de a cunoaşte oameni şi viaţa lor, să relateze despre toate acestea, să fie realizate poze, interviuri, reportaje, care să fie oferite celorlalţi ascultători, pe durata Caravanei, atât pe frecvenţele Radio România Târgu Mureş, pe site-urile www.radiomures.ro şi www.marosvasarhelyiradio.ro cât şi pe reţelele de socializare.

În septembrie 2015, postul a obţ­inut o nouă frecvenţ­a în FM pentru zona Târgu Mureş, astfel că popula­ţia de etnie maghiară din zonă va putea recepţ­iona programele în limba maternă (difuzate până atunci doar în AM) şi în această bandă de frecvenţ­e.

La 14 decembrie 2015, o realizare importantă a fost prima transmisie video live efectuată din studioul videoFM al Radio Mureş, care a devenit accesibilă pe sec­ţiunea video a site-ului. Proiectul Video Fm a făcut ca RTM să fie primul studio regional din reţeaua Societăţ­ii Române de Radiodifuziune care face transmisie video live. Pentru Studioul VideoFM s-a configurat pupitrul audio şi router-ul CGT în vederea asigurării sunetului pe canalul video şi s-a realizat o infrastructură wireless pentru conectarea echipamentelor IT la reţeaua de date a instituţ­iei.

Pe parcursul anului 2015, Radio România Târgu Mureş a fost distins cu:

– Diploma şi placheta pentru contribuţ­ia adusă la dezvoltarea şi promovarea sportului mureşean, acordată de către Direcţ­ia Judeţ­eană pentru Sport şi Tineret Mureş

– Diploma pentru implicare în proiectul “Şcoala altfel” – Direcţ­ia Judeţ­eană pentru Sport şi Tineret Mureş şi

– Premiul pentru debut, obţ­inut de Molnar Ildiko, pentru emisiunea „Radio-foietaj”, din partea Uniunii Jurnaliştilor Maghiari din România.

În 2016, s-a finalizat amenajarea studioului video, de unde sunt transmise live, audio-video, o parte dintre programele realizate. Prin activitatea desfăşurată în visual-radio, RTM se aliniază la piaţa media modernă, încercând să capteze atenţia tinerilor.

În martie 2016, ca urmare a obţinerii unei noi frecvenţe, a fost pus în funcţiune noul emiţător 96,00 FM, cu acoperire în municipiul Târgu Mureş. Pe această frecvenţă se difuzează programul destinat minorităţilor care beneficiază astfel de emisiuni şi informaţii în limba maternă. Acest program era transmis până atunci doar în AM. De asemenea, în acest an, pentru mărirea gradului de acoperire a programelor pentru minorităţi s-a obţinut creşterea puterii aparent radiate a emiţătorului local al postului Radio Târgu Mureş de la 50 W la 200 W.

În premieră pentru jurnalismul în limba maghiară din România, tot în 2016, un redactor Radio Târgu Mureş a fost acreditat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

În 18 aprilie 2016, Radio România Regional a organizat campania „descoperă 100 de poveşti de aur ale sportului românesc” în cadrul proiectului Eu aleg România ! Fiecare sportiv are o poveste în spatele căreia se află ani de muncă, sacrificii şi perseverenţă în dorinţa de a fi cel mai bun, iar poveştile lor de succes au fost aflate ascultând programele studiourilor regionale din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Reşiţa, Timişoara şi Târgu Mureş sau au fost citite pe site-ul eualegromania.ro, pe site-urile studiourilor regionale şi pe paginile acestora de Facebook şi Twitter.

Din 17 august 2016, Radio România Târgu Mureş poate fi ascultat şi la telefon, la numărul 031.504.0415 (număr cu tarif normal), cu două opţiuni de selectare a programelor, respectiv în limba română şi în limba maghiară. Radio România Târgu Mureş – programul în limba română poate fi ascultat pe frecvenţele 102,9 FM şi 98.9 FM, iar programul în limbile minorităţilor pe 106,8 FM, 96 FM şi 1323 AM, pentru ascultătorii din judeţele Mureş, Braşov, Harghita şi Covasna. De asemenea, programele pot fi ascultate şi pe site-urile www.radiomures.ro, www.marosvasarhelyiradio.ro, www.radioneumakt.ro, precum şi folosind aplicaţiile din Appstore şi Google Play

La 5 septembrie 2016, Directorul Festivalul Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi – SIMFEST, Ioan Ceauşescu, a acordat diploma de excelenţă a ediţiei a 13-a a festivalului managerului Radio Tîrgu-Mureş, Nicoleta Ghişa. Pentru jurnalistul Ioan Ceauşescu, acest gest a fost unul firesc, fiind vorba şi de o solidaritate de breaslă:

„Eu sunt foarte bucuros că există Radio Târgu-Mureş alături de noi, încă de la început de când am adus SIMFEST-ul aici în Târgu-Mureş. Anul acesta a fost o colaborare chiar excepţională. Cred că succesul ediţiei de anul acesta se datorează într-o oarecare măsură sprijinului pe care l-am primit de la Radio Târgu-Mureş – nu e puţin lucru să se afle despre ceea ce faci pe o arie atât de largă… Eu vă mulţumesc că aţi fost de atâta timp mereu alături de noi şi anul acesta în mod special, pentru că a fost un an deosebit, a fost un eveniment mult mai mare decât ce am făcut până acum.”

În 9 septembrie 2016, la Ujgorod, în Ucraina, s-a încheiat Festivalul-concurs de emisiuni de radio şi televiziune destinate minorităţilor naţionale Plaiul meu natal. Ajuns la a XVIII-a ediţie, festivalul s-a bucurat anul acesta de participarea a 9 ţări (Ucraina, Ungaria, România, Slovacia, Serbia, Muntenegru, Anglia, Polonia şi Austria), cu 68 de producţii de televiziune şi 45 de emisiuni radiofonice. Radio România a avut în concurs 5 emisiuni, realizate la posturile regionale Iaşi, Craiova, Târgu Mureş şi Timişoara.

La 31 octombrie 2016, Radio România împlinea 88 de ani, la 1 noiembrie, iar Radio Mureş a marcat acest eveniment printr-o emisiune cu public, „Pe cărarea dorului”. Maria Butilă şi Iuliu Andrei Romanica au găzduit, în sala de concerte Radio Tg-Mureş, invitaţi speciali: Cornelia Ardelean Archiudean, Ovidiu Furnea, Maria Moldovan, Cosmin Mocean, rapsozii Ana Catană, Rafila şi Moldovan Mihai şi Maria a lui Pop din Mădăraş. Evenimentul a fost transmis live on air și online, pe www.radiomures.ro

Pe 31 octombrie 2016, şi Radio Târgu-Mureș şi-a deschis porţile pentru cei interesaţi, cu ocazia Zilei Radioului, iar ascultătorii au putut vedea cum arată studiourile postului, dar şi activitatea celor care se află în spatele microfonului. Unii dintre oaspeţi au spus că ascultă Radio Târgu-Mureș din copilărie, şi că preferă radioul în detrimentul televizorului. Profesorul pensionar Nicolae Becze s-a declarat un împătimit al radioului, care l-a însoțit din perioada când încă nu exista televiziunea. El a prezentat cu mândrie un exemplar al cărţii ”Radio Târgu-Mureş 40”, tipărită în 1998, la 4 decenii de la naşterea postului de radio.

Pe parcursul anului 2016, Radio România Târgu Mureş a fost distins cu:

– Diploma de Excelenţă – la SIMFEST Târgu Mureş, pentru parteneriatul media de succes

– Diploma – acordată de ELSA – The European Law Students Association, pentru colaborare şi susţinere pe parcursul a doi ani de activitate ai filialei din Târgu Mureş şi

– Premiu – Jurnalistul sportiv al anului 2016 şi premiul pentru publicistică la Colocviile de toamnă ale revistei Târnava, obţinute de redactori ai Radio Târgu Mureş.

În anul 2017, Radio Tg Mureș a reușit să obțină o creștere de audiență de 23% față de primăvara anului 2016. Conform valului I/ 2017, de primăvară, a Studiului de audienţă radio, realizat de IMAS – Marketing şi Sondaje SA şi Mercury Research, Radio Tg Mureș are o creștere netă a audienței la 133.600 de ascultători/zi (Daily Reach) de la un număr de 108.700 de ascultători, cât a fost în primăvara anului 2016, iar cota de piață la nivel național (Market share) s-a păstrat neschimbată, rămânând la 0,6%.

La 2 noiembrie 2017, Studioul Radio România Târgu-Mureş a găzduit un eveniment deosebit, lansarea volumului apărut în seria Via lucis a Editurii „Cezara” din Târgu-Mureş, în coordonarea scriitorului Valentin Marica, o lucrare care cuprinde o antologie de studii, documentare istorice, eseuri, consemnări reunite sub titlul „Sfinţenie şi vecie. Reflecţii la Centenarul Marii Uniri”. În paginile cărţii semnează 25 de nume prestigioase din viaţa culturală de azi, în special din Cluj-Napoca, Bucureşti, Bistriţa, Sfântu-Gheorghe, Topliţa Română, Măneciu-Prahova, Reghin, Luduş, Subcetate de Mureş şi Târgu-Mureş. Au debutat, cu acest prilej, la Radio România Târgu-Mureş, tânăra interpretă de folclor Maria Simon şi Adelina Bucur, la vioară.

La 2 martie 2018, Radio România Târgu Mureş a aniversat 60 de ani de la prima emisie. An de an, postul a crescut, remarcându-se prin obiectivitate, echilibru, echidistanţă şi profesionalism, dar şi prin prietenia şi respectul faţă de public. Cu ocazia aniversării au avut loc o serie de evenimente extraordinare. Filarmonica de Stat din Târgu Mureş şi Filarmonica Braşov au dedicat concertele simfonice din 1 martie şi respectiv din 2 martie Studioului Teritorial Radio Târgu Mureş.

Tot pe 2 martie, dar la Târgu Mureş, a fost un spectacol de folk Ducu Bertzi & friends Mărţişoare, flori de colţ dedicate Radio Târgu Mureş.

Pe 3 martie, la Palatul Culturii, Radio Târgu Mureş a organizat o gală în limba maghiară dedicată aniversării celor 60 de ani de existenţă. Evenimentul a cuprins mai multe momente muzicale. Au fost prezente tinerele talentele descoperite de post prin proiectul Pe urmele lui Bartok, iar partenerii de la Ansamblul Mureşul, Tiberius Quartet si Corul Filarmonicii au susţinut mini-recitaluri. Actorii de la Teatrul Naţional au fost prezenţi cu un fragment de cabaret, iar formaţia Eztan a susţinut un concert de Jazz, cu mai mulţi invitaţi speciali.

 

Pe 2 noiembrie 2018, singura instituție media din regiune prezentă de-a lungul timpului la Jocurile Olimpice și Paralimpice, Studioul Teritorial Radio Tg.Mureș, a fost premiat în cadrul galei „Valorile Comunității”.

Evenimentul a fost găzduit de Sala Oglinzilor de la Palatul Culturii și organizat de Primăria Municipiului Tg. Mureș. Într-o companie selectă, din care au făcut parte medaliați olimpici, campioni mondiali și europeni, Radio Tg.Mureș a fost răsplătit cu o plachetă personalizată, în semn de recunoștință pentru sprijinirea și promovarea sportului românesc.

Distincția a fost înmânată managerului Radio Târgu Mureș, Lavinia Nicoleta Ghișa, de către președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu:

„Vreau să mulțumesc postului Radio Târgu Mureș pentru eforturile depuse pentru a fi prezent la cele mai importante competiții sportive, de unde a transmis ce s-a întâmplat acolo. Este un lucru extraordinar. Îl felicit și îl aștept și la celelalte ediții ale Jocurilor Olimpice sau Paralimpice, pentru a fi alături de sportivii români și cei târgumureșeni. Mult succes în continuare.”

 

În istoria sa, Radio România Târgu-Mureş a difuzat emisiuni memorabile: „Aplauze furtunoase” (1978-1984), „Curcubeu” (emisiune deschisă cu ascultătorii, între anii 1980-1984, 1990), „Show-ul în baie” (1997-2000), „Cabaret de Revelion” (începând din anul 1990).

În amintirea colectivă rămân şi emisiunile literare: „Perspective” (1990-1999), „Helicon” (din anul 1990), „Jurnal literar şi artistic” (1959-1985), „Mozaic duminical” (1967-1985), „Teatru radiofonic” (din anul 1958), „Culori şi forme” (din anul 1993), „Poete maghiare” (1997-1999), „Cu magnetofonul la drum” (1975-1985), „Perle poetice” (1978-1985, 1990-1996), „Poeţi contemporani din ţară” (1978-1985).

În emisiunile rubricii „Istoria vie” (1990-1999), au fost prezentate abuzurile regimului comunist, iar unele dintre memorii au văzut şi lumina tiparului.

„Curcubeul” a fost un for al tineretului între anii 1960-1985, iar în anul 1990, emisiunea a fost reluată sub denumirea „Despre tineri, pentru tineri”, până în anul 2002.

Arhiva sonoră a Radio Târgu-Mureş păstrează înregistrări de piese de teatru în limbile română şi maghiară din perioada de până în anul 1985.

Să amintim şi de existenţa Radio România Antena Brașovului, ca subredacţie a Radio Târgu Mureş, din septembrie 1999 până în 1 martie 2019 (când a devenit Radio România Braşov, post regional de sine stătător al SRR) – post amenajat la Casa de Cultură a Studenţilor din localitate – şi post de radio local cu licenţă de emisie din anul 2007, care s-a recepționat în Brașov și parțial în Covasna şi care retransmitea postul regional Radio Târgu Mureș cu program special pentru AM incluzând emisiuni în limba maghiară și germană pentru minoritățile etnice.

Multiculturalitate, caracter unitar, public, modern şi proaspăt, cu o componentă clară educativă şi culturală, pliat pe noile obiceiuri de ascultare, mai ales ale tinerilor, fiind un mijloc apreciat de informare – aşa poate fi descris Radio Târgu Mureş, postul regional care a reuşit să atragă atenţia publicului din mediul urban şi comercial, înregistrând o creştere semnificativă de audienţă.

Răzvan Moceanu – RADOR