Pădurile tropicale îşi pierd capacitatea de a absorbi carbon – studiu

Pădurile tropicale absorb mai puţin dioxid de carbon din atmosferă, reducându-şi caracteristica de „trape pentru carbon” şi apropiind perspectiva unui dezastru climatic accelerat.

Zona Amazonului s-ar putea transforma chiar într-o sursă de carbon atmosferic, încă din deceniul următor, din cauza daunelor provocate de interesele din industria lemnului şi agricultură şi impactului crizei climatice, după cum arată un nou studiu. „Am descoperit că unul din cele mai îngrijorătoare efecte ale schimbării climatice a început deja”, a spus Simon Lewis, profesor la catedra de geografie de la Universitatea Leeds, unul din principalii autori ai cercetării. „Acest lucru se petrece cu zeci de ani înainte de ceea ce prevăd cele mai pesimiste modele climatice”, a adăugat Lewis.

Pădurile tropicale absorb acum cu o treime mai puţine gaze cu efect de seră decât în anii 1990, ca urmare impactului temperaturilor crescute, secetelor şi despăduririlor. Leeds spune că pădurile tropicale ar putea deveni o sursă de carbon în anii 2060. Studiul a arătat că pentru a combate emisiile de proporţii nu va fi suficient să ne bazăm pe pădurile tropicale.

Climatologii se tem de multă vreme de existenţa unor „puncte de inflexiune” în sistemul climatic, care dacă sunt depăşite vor condamna lumea la o încălzire globală accelerată. Există numeroase mecanisme de feedback: de exemplu, topirea gheţarilor arctici lasă expusă o suprafaţă mai mare de apă şi, întrucât aceasta are o culoare mai întunecată decât a zăpezii, absoarbe mai multă căldură şi astfel determină o topire mai rapidă.

Aceste mecanisme feedback au potenţialul de a accelera criza climatică mult peste previziunile proiecţiilor actuale. Dacă pădurile vor începe să devină surse de carbon, acest feedback ar putea antrena o încălzire mult mai pronunţată şi ar fi greu de oprit. Studiul, publicat miercuri în revista Nature, a analizat 300.000 de arbori din Africa şi Amazon, pe parcursul a 30 de ani, şi a furnizat prima dovadă de amploare a declinului cantităţii de carbon absorbite de pădurile tropicale./abuzoian

www.theguardian.com – 4 martie