Sportivii români de pretutindeni sunt doriți sub steagul României

Comitetul Olimpic Sportiv Român (COSR) și RePatriot au lansat o acțiune comună de atragere și susținere a sportivilor români din Diaspora.

COSR și RBL, prin RePatriot, au semnat astăzi un protocol de colaborare și au lansat un program de sprijin pentru sportivii români de pretutindeni prin care își propun, cu sprijinul Federațiilor Naționale Sportive, să-i ajute pe cei care fac sport de performanță și a le da dreptul să se înregistreze în cluburile din România pentru a putea fi incluși în loturile naționale și pentru a putea reprezenta țara la competițiile internaționale.

“Conectarea românilor de pretutindeni cu Țara este misiunea noastră, asumată sub steagul RePatriot, pentru care lucrăm neîncetat. Ne dorim să revină acasă cât mai mulți români vrednici, campioni în domeniile lor. Astăzi, ne adresăm sportivilor de origine română pe care vrem să-i vedem la competiții purtând drapelul României și deopotrivă tuturor românilor din diaspora chemându-i să încurajeze din tribune sportivii României.“, a declarat Marius Bostan, Inițiator RePatriot.

RePatriot și COSR cheamă oamenii de afaceri alături pentru sprijinirea sportului românesc pe termen lung, prin atragerea sportivilor din Diaspora mai aproape de Țară, în contextul migrației de proporții din ultimii ani.

”Ne bucurăm că există această șansă pentru românii care s-au născut sau trăiesc în străinătate. Am exportat talent, știința sportului, e momentul să aducem acasă viitori campioni. Avem  deja exemple de sportivi care au scris istorie pentru sportul românesc cum e cazul ciclistului Vlad Dascălu, campion mondial U23 la mountain bike!”, a spus Mihai Covaliu, președintele COSR.  

Principal obiectiv al Parteneriatului semnat astăzi este acordarea de suport sportivilor români de peste hotare, în vederea atragerii acestora în Țară, pentru a concura pentru România.

La acțiunea desfășurată în Casa Olimpică au participat și două sportive născute în Statele Unite dar  care s-au repatriat și reprezintă România la competițiile internaționale de gimnastică ritmică: Annelise și Christina Drăgan.

”RePatriot Sport este o iniţiativă care oferă posibilitatea tinerilor sportivi, născuţi în familii de români din străinătate, de a concura sub culorile drapelului României. Astfel, prin acest protocol urmărim  informarea sportivilor de origine română despre posibilitățile pe care le au și să îi sprijinim pe aceia care doresc să se întoarcă în România”, a declarat Dragoș Anastasiu, Antreprenor și Project Manager RePatriot Sport.

În plus, cele două organizații își doresc să prezinte românilor de pretutindeni oferte de muncă în România, în domeniul sportiv, să organizeze tabere pentru copiii românilor de pretutindeni cu rol de selecție pentru viitorii atleți de performanță, să sprijine pe cei ce revin acasă ca antreprenori în domeniul sportiv. Alături de multe alte acțiuni, RePatriot și COSR vor încuraja o participare mai mare a românilor din Diaspora la competițiile sportive naționale și internaționale și vor susține legătura dintre sportivii care se pregătesc în țară și cei care trăiesc în afara granițelor țării.

La eveniment, alături de Mihai Covaliu – Președinte COSR, Alexandru Dedu – Vicepreședinte COSR, George Boroi – Secretar general al COSR, Dragoș Anastasiu – Antreprenor și Project Manager RePatriot Sport, Marius Bostan – Inițiator RePatriot s-au aflat și Elisabeta Lipă – Președinte FR Canotaj, Irina Deleanu – Președinte FR Gimnastică Ritmică, Alina Dumitru – Membru al Comitetului Executiv COSR, Marius Florea – Președintele FR Scrima, Florin Florea – Președinte FR Atletism, Laura Pazani – FR Atletism și repatriată din Italia, Cristina Robu – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.