2020. március 6

Megbeszélésre hivja a parlamenti pártokat az ügyvivő miniszterelnök

Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök március 10-re, a Victoria palotába hivta meg tanácskozásra a parlamenti pártokat az idei helyhatósági választások időpontjának kijelöléséért és a választások megszervezéséhez szükséges műszaki intézkedések meghozásáért. A meghivó Marcel Ciolacunak, Dan Barnának, Victor Pontának, Kelemen Hunornak, Călin Popescu-Tăriceanunak, Varujan Pambucciannak şi Eugen Tomacnak szól. A megbeszélésen részt vez az Állandó Választó Hatóság elnöke is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

Országos erdősitési kampány kezdődik

Erdősítési kampányt indított pénteken a környezetvédelmi minisztérium, melynek keretében, országos viszonylatban, az idén 53 millió facsemetét ültetnek, 2500 új erdőt hoznak létre és 7000 létező fiatal erdőt egészítenek ki. Az „Országnyi erdő” elnevezésű projekt keretében Klaus Iohannis államfő, Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök és Florin Cîţu miniszterelnök-jelölt közösen ültette el az első tölgyfacsemetét a Dâmboviţa megyei Ulieşti-en.Az államfő szerint a klímaváltozás sivatagosodással fenyegeti Románia déli részét és ez ellen is az erdősítés lehet az egyik a leghatékonyabb védekezés.Az államfő elfogadhatatlannak vélte, hogy Románia a 21. században is ipari mértékű törvénytelen erdőirtással szembesül.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

A Sürgösségi Orvosi Ellátás Országos Kongresszusa, Marosvásárhelyen

A sügösségi orvosi ellátásról szóló marosvásáhelyi kongresszuson több mint 300 önkéntes orvosi asszisztens, rezidens orvos és szakorvos vesz részt a napokban, amelyen képviselteti magát a „CongrEMs” Sürgösségi Orvosi Ellátás nemzetközi szervezete is. Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) vezetője méltatta e kongresszus megszervezését, mivel – véleménye szerint – innen toborozzák a sürgösségi ellátásban dolgozó orvosokat, asszisztenseket. A Sürgösségi Orvosi Ellátásban dolgozóknak szóló kongresszus egy új koncepció, amelyet a Bello Dhimitri vezette Egyetemista Hallgatók szervezete gondolta ki.”E kongresszus az önkéntesekre fókuszáló, egyedülálló esemény. A részvevők önkéntesek”, fűzte hozzá Bello Dhimitri. A kongresszus szombat este fejeződik be. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

Szabadon engedik Sorina Pintea volt egészségügyi minisztert

Helyt adott pénteken a bukaresti ítélőtábla Sorina Pintea fellebbezésének és elrendelte előzetes letartóztatása megszüntetését. A döntés jogerős. A vesztegetés elfogadásával gyanúsított volt egészségügyi miniszter hatósági felügyelet alatt lesz a továbbiakban.Az ítélőtábla határozata értelmében a volt miniszter 60 napig hatósági felügyelet alatt lesz. Ez idő alatt köteles megjelenni a rendőrségen, a nyomozó hatóságok vagy a bíróság előtt, valahányszor beidézik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

Gănciulescu Rozália- RADOR