Liceul francez „Anna de Noailles”

Liceul francez „Anna de Noailles” este, în prezent, piatra de temelie a dezvoltării învățământului francez în România, a declarat Ambasadoarea Franţei în România, Michèle Ramis, marţi, 10 martie, la evenimentul care a marcat împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Şcolii Franceze în România.

Cu această ocazie, Ambasadoarea Michèle Ramis a pus în evidenţă excelenta cooperare care există între Franţa şi România la nivel educaţional : „Acest centenar atestă relația durabilă și puternică pe care Franța o are cu România. (…) Această cooperare educațională este în prezent un obiectiv major al politicii noastre în România. În prezent, 18 instituții bilingve românești deţin marca «FrancEducation», una dintre cele mai mari cifre din lume. Liceele bilingve românești mențin, de asemenea, relații cu liceul francez « Anna de Noailles », prin proiecte comune, dar și schimburi de experienţă între profesorii de discipline non-lingvistice din școlile românești și profesorii liceului «Anna de Noailles»”.

De asemenea, acest eveniment a prilejuit semnarea unei convenţii între Agenția pentru Învăţământ Francez în Străinătate (AEFE) şi Fundaţia Liceului „Anna de Noailles”. Semnatarii convenţiei au fost  Ambasadoarea Franţei şi Virginie Vatin, preşedinta Fundaţiei.

În cadrul evenimentului dedicat centenarului, a fost expusă şi o scrisoare, în original, a contesei Anna de Noailles, care a fost oferită cadou liceului de către fostul preşedinte al Franţei, François Hollande, cu ocazia vizitei sale în România, în 2016.

De asemenea, pentru a marca centenarul Liceului francez „Anna de Noailles”, Reşedinţa Franţei a fost gazda unei recepţii oferite de Ambasadoarea Franţei în România. La recepţie au participat Fréderic Petit, deputat pentru francezii din străinătate, Olivier Cadic, senator pentru francezii din străinătate, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe din România, printre care Cornel Feruţă, secretar de stat pentru afaceri globale si strategii diplomatice,  reprezentanţi ai Organizației Internaționale a Francofoniei, ai Liceului Francez Anna de Noailles, directori de licee bilingve din România, reprezentanți ai asociațiilor din România ale profesorilor de limbă franceză, consilieri consulari și aleși locali francezi.

Înființată în 1920 în România, Școala Franceză a fost afiliată la Liceul Public Francez creat în 1940. A fost închisă de regimul comunist aflat la putere în 1948 și și-a redeschis porțile în 1960 pentru copiii angajaților Ambasadei Franței. Începând din 1990, după căderea comunismului, Școala Franceză din București a putut să primească din nou copii români. Astăzi, aproximativ jumătate dintre elevi sunt români, ceilalți având 22 de naționalități diferite.