Lucruri inedite despre cafea

Cafeaua este uimitoare, iar mirosul ei, îmbătător. Gustul primei înghiţituri este senzaţional. Cafeaua este cea mai populară şi cea mai iubită băutură din lume. Este prezentă în multe cocktail-uri, băuturi calde şi reci, fiind consumată în toată lumea. Există multe lucruri inedite despre cafea, care probabil nu sunt cunoscute de toată lumea.
– Cuvântul „cafea” a intrat în limba engleză – „coffee” – cândva în secolul al XVI-lea, împrumutat din cuvântul italian „caffè”, care provine din olandezul „koffie”, derivat din turcă – „kahve”, provenit din limba arabă „qahwah”.
– Cafeaua provine dintr-un arbust în care cresc fructele arborelui de cafea, sub forma unor cireşe. Cascara este pulpa fructului, iar boabele de cafea sunt sâmburii. Cascara nu are gust de cafea, ci o aromă fructată. Odată coapte, sunt recoltate, prelucrate şi uscate. Gustul depinde de zona de creştere, de climă şi de alţi factori, însă opinia generală este că seminţele sunt dulci ca mierea.
– Până la sfârşitul secolului al XV-lea, cafenelele erau peste tot în Constantinopol (actualul Istanbul). Băutura a devenit o parte atât de importantă a culturii turceşti, încât există o legendă conform căreia a fost creată o lege care oferă fiecărei femei dreptul de a divorţa de soţul său, dacă el neglijează să îi ofere o cantitate adecvată de cafea.
– Cu cât sunt mai uşoare boabele de cafea, cu atât conţin mai multă cofeină.
– Pericolul supradozajului de cofeină este extrem de rar, însă nu imposibil. O cantitate prea mare de cafea poate provoca migrene, ritm cardiac crescut, tremor muscular şi greaţă.
– Bach a creat o compoziţie despre cafea. În jurul anului 1735, Johann Sebastian Bach a scris opera comică „The Coffee Cantata”, în care un duet tată-fiică are o dispută legată de cantitatea mare de cafea consumată de fată, ceea ce explică, în opinia tatălui, motivul pentru care fiica sa nu are un iubit. În piesă, tânăra le transmite potenţialilor admiratori că ar trebui să o lase să bea cafea dacă vor să se căsătorească cu ea.
– Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume de mai bine de 150 de ani, asigurând o treime din producţia mondială de cafea. Vietnamul produce aproximativ jumătate, urmat de Columbia şi Indonezia.
– La sfârşitul anilor 1600, bărbaţii din Londra foloseau cafeneaua ca loc de adunare pentru a scrie şi a vorbi despre politică. Se pare că acest lucru a deranjat multe femei, care au scris broşura „Petiţia femeilor împotriva cafelei” – sau cum le plăcea să spună, „un fluid nou, dezgustător, păgân, numit cafea”.
– Un american cu venituri medii cheltuieşte aproximativ 1.400 de dolari pentru cafea în fiecare an, conform unui sondaj din 2019.
New York are cele mai multe cafenele din SUA pe cap de locuitor. (www.novini.bg – 11 martie)/ddaniela