Măsuri de prevenţie luate de Republica Moldova pe fondul pandemiei de coronavirus

Agenda globală – Realizator: Autorităţile din Republica Moldova au instituit cod roşu pentru infecţia cu COVID-19. Astăzi au fost depistate încă două cazuri noi de infectare, astfel că numărul total al bolnavilor se ridică la opt. De la Chişinău relatează Natalia Zaharescu:
Reporter: Încă două cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate, astăzi, în Republica Moldova, fiind vorba de doi adulţi întorşi recent din Italia, care au şi fost spitalizaţi, după cum a anunat ministrul sănătaţii, Viorica Dumbrăveanu. Astfel, numărul celor infectaţi a ajuns deja la opt, iar starea lor de sănătate ar fi satisfăcătoare.
Viorica Dumbrăveanu: Din probele care au fost prelevate la cazurile suspecte, avem confirmate două cazuri de infecţie cu COVID-19. În ambele cazuri este vorba despre importul infecţiei. Nu avem răspândirea locală a infecţiei respective. Persoanele sunt adulte şi în momentu actual beneficiază de tratament în cadrul instituţiei medicale specializate „Toma Ciorbă”.
Reporter: Alte 20 de persoane sunt suspectate că ar fi contractat boala. Rezultatele probelor colectate vor fi gata mâine dimineaţă. Ministrul sănătăţii nu exclude că numărul celor suspecţi de infectare cu noul coronavirus va creşte, iar vacanţa elevilor ar putea fi prelungită cu încă două luni, în funcţie de situaţia epidemiologică din Republica Moldova. Autorităţile de la Chişinău au mai decis suspendarea legăturilor aeriene cu Spania şi Franţa, începând de duminică, 15 martie, iar de luni, 16 martie, urmează a fi oprite zborurile spre toate ţările europene, inclusiv spre România. Zborurile spre Italia au fost anulate acum două zile. Premierul de la Chişinău, Ion Chicu, a mai anunţat că urmează să fie închise şi câteva puncte terestre de trecere a frontierei de stat.
Ion Chicu: La ora 00:00 pe 15 martie, adică în noaptea de sâmbătă spre duminică, cursele cu aceste destinaţii se sitează. Următoarea noapte, duminică spre luni, se sistează zborurile din Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România. Încă aşteptăm decizia privind frontierele terestre de la vecinii noştrii Ucraina şi România. Deci o să venim cu informaţii suplimentare care puncte de traversare terestră a frontierei vor fi închise în următoarea perioadă.
Reporter: Alte măsuri anunţate sunt suspendarea tuturor activităţilor cu caracter religios ale cultelor înregistrate oficial în Republica Moldova în următorele două săptămâni. În acelaşi timp, centrele comerciale vor rămâne deschise, iar agenţii economici au fost obligaţi să întreprindă acţiuni de dezinfectare şi fluidizare a numărului de persoane. În ceea ce priveşte alegerile parlamentare noi, care vor avea loc duminică în circumscripţia de la Hânceşti, autorităţile au decis să sporească măsurile de igienizare a secţiilor de votare./lazard/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 martie)