Până şi Mount Everest a fost închis din cauza coronavirusului

În Nepal toate piscurile munţilor – inclusiv Mount Everest – au fost închise în faţa turiştilor. Purtătorul de cuvânt al guvernului și-a motivat măsura prin faptul că primăvara începe sezonul de escaladări ale piscurilor din ţară. Anual sosesc sute de expediţii, ceea ce creşte riscul infectării populaţiei cu COVID-19. Astfel, toate expediţiile programate pentru acest sezon au fost anulate. Acesta a adăugat că până la data de 30 aprilie se suspendă eliberarea vizelor de intrare în Nepal. Ministrul turismului a declarat că decizia reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului. Sezonul de primăvară este cel mai favorabil pentru alpinişti, având în vedere că perioada ploioasă începe în iunie. China a anunţat încă de joi că a închis partea chinezească a munţilor.

În Nepal până acum doar o singură persoană a fost diagnosticată cu infecţie de coronavirus. Este vorba despre un student, care studia în China şi a venit acasă în vizită. Până în prezent, 450 de persoane au fost testate, fiind suspecte că sunt purtătoare de COVID-19.

În Nepal se găsesc 8 din cele 11 cele mai înalte vârfuri din lume. Printre acestea este Mount Everest, care este punctul cel mai înalt al lumii şi are o înălţime de 8850 m. În ultimii ani se întâmplă pentru a doua oară necesitatea anulării sezonului de căţărări. În anul 2015, aceeași decizie a fost luată din cauza unui cutremur. Catastrofa de atunci s-a soldat cu aproximativ 9000 de victime.

Székely Ervin, RADOR