La Parlament urmează să înceapă votul de învestitură pentru Cabinetul Orban 3

La Parlament urmează să înceapă de la această oră votul de învestitură pentru Cabinetul Orban 3. Este o procedură specială, potrivit căreia până la ora 17:00, parlamentarii ar urma să intre separat şi să voteze în sala Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Înainte au avut loc audierile candidaţilor pentru posturile de ministru, tot după o procedură specială. Majoritatea au primit întrebări şi au fost ascultaţi prin telefon sau video, dar au fost şi probleme tehnice. Detalii acum în direct de la reporterul nostru, Alina Stănuţă. Are şi un bilanţ al rezultatelor audierilor. Bună ziua, Alina, te ascultăm!

Reporter: Bună ziua! Audierile tocmai s-au încheiat. Din cei 16, candidați 9 au primit avize pozitive și 7, avize negative. În general, întrebările parlamentarilor au vizat cazurile de coronavirus și pregătirea autorităților în această situație specială. Cei mai mulţi dintre candidați au fost audiați prin telefon, dar au fost și doi miniștri, Victor Costache, de la Sănătate și Cătălin Predoiu, de la Justiție, care s-au prezentat în fața comisiilor de specialitate. Ei au primit aviz negative, în schimb, /Nicolae/ Ciucă, de la Apărare, /Marcel/ Vela, de la Interne sau Lucian Bode, de la Transporturi au primit avize favorabile.

Au existat multe probleme tehnice la audierea candidaților. Sistemul telefonic sau video a avut întârzieri sau întreruperi, drept pentru care unele audieri s-au desfășurat chiar mai repede decât cele șapte-opt minute alocate.

La dezbaterile din comisii nu au participat parlamentari PNL care se află în autoizolare la domiciliu. În acest moment începe votul cu bile. Parlamentarii au fost invitaţi să se deplaseze către sala Biroului Permanent, care a fost dezinfectată. Este de așteptat ca votul să se finalizeze în jurul orei 17:00, având în vedere că parlamentarii intră în grupuri mici în sală. Pentru a fi învestit, Guvernul Orban are nevoie de 233 de voturi favorabile./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 martie