RFI: România în stare de urgență: Măsuri luate progresiv și apeluri la calm. „Oamenii să fie chibzuiți la cât cumpără”

România intră luni în stare de urgență, o măsură execepțională luată, potrivit autorităților, în principal pentru a permite alocarea de resurse, pe fundalul crizei coronavirus. În spațiul public se fac apeluri la calm și solidaritate.

„Știu că presupune schimbarea modului de viață, dar și un moment de frică sau neînțelegere. Este spre binele nostru, al tuturor. Vreau să fac apel la calm și solidaritate. Este momentul să fim uniți, toleranți. Fac apel la calm și solidaritate. Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai bune măsuri. Este nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dvs, trebuie să acționăm cu calm și cu responsabilitate”  – a transmis ministrul de interne Marcel Vela.

„Privind starea de urgență de luni o folosim strict pentru a ușura achiziția de medicamente și materiale sanitare, pentru ca perioada lungă de achiziție să dispară, să se poată face achiziții directe, stocurile pentru spitale vor fi actualizate.Poate fiecare dintre noi când am văzut decretarea stării de urgență ne-am dus la dicționar sau la Constituție, dar nu toate măsurile de acolo trebuie impuse. Nouă ne va facilita achiziția de aparatură medicală și de materiale sanitare. Starea de urgență nu cade brusc, se adaptează la evoluția în dinamică. Nu se impune sau aplică cel mai drastic de a doua zi.

Nu avem motive să aplicăm decât incipient starea de urgență, care să ajute producătorii autohtoni de medicamente, de materiale și minsterele de resort. Nu e cazul să golim rafturile magazinelor!” – a transmis, la Digi 24 și secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.

Marile magazine: Sunt stocuri, dacă suntem solidari şi ne gândim şi la nevoile tuturor

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România asigură populația că există stocuri suficiente de alimente, însă face apel la cumpătare. Mai ales că pe rețelele de socializare au apărut în ultimele zile zvonuri alarmiste sau fotografii cu rafturi goale:

„Ştim că mulţi dintre voi sunt preocupaţi în legătură cu efectele răspândirii Coronavirusului (Covid-19). Vă înţelegem şi vă împărtăşim îngrijorările şi vă anunţăm că facem tot ce putem pentru ca voi şi familiile voastre să aveţi alimentele şi produsele esenţiale de care aveţi nevoie. Cele mai importante obiective pentru noi sunt de a ne proteja angajaţii, clienţii şi de a asigura disponibilitatea produselor. Lucrăm îndeaproape cu autorităţile, furnizorii şi partenerii noştri logistici pentru a asigura furnizarea de bunuri în magazine şi pentru a aproviziona depozitele logistice cu produsele a căror cerere este ridicată.(…)

Dar avem nevoie şi de ajutorul vostru. Vă rugăm să fiţi cumpătaţi şi chibzuiţi la ce şi cât cumpăraţi. Înţelegem frământările voastre dar a cumpăra mai mult decât ai nevoie poate însemna uneori să îi laşi pe ceilalţi fără produsele de care şi ei au nevoie. Există cantităţi şi stocuri pentru toţi, dacă suntem solidari şi ne gândim şi la nevoile tuturor. Doar împreună vom avea grijă de cei dragi nouă şi de cei care sunt în vârstă sau vulnerabili. Facem tot ce putem pentru a face faţă acestei provocări. Vă asigurăm că prioritatea noastră, a tuturor, este să fim cu toţii în siguranţă şi să vă oferim produsele necesare”, afirmă reprezentanţii AMCMR citați de Agerpres.

UNIFARM: Sunt consumabile. Azi avem, mâine poate nu, dar poimâine în mod sigur avem.

Un semnal de calm și asigurări către populație au venit și de la Unifarm.

„Sunt consumabile, produsele nu stau în stoc. Azi avem, mâine poate nu, dar poimâine în mod sigur avem. Alimentăm la foc continuu, așteptăm la foc continuu marfă pe care o distribuim la foc continuu în țară”, a transmis Adrian Ionel, care a precizat că România  livrează 1,75 milioane de măști, mănuși de unică folosință, combinezoane sau ochelari de protecție în spitale.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă seara, că România va intra în stare de urgență începând de luni.

https://www.rfi.ro/social-119175-romania-stare-urgenta-masuri/czaharia

RFI, 15 martie 2020 – Alex Olaru