2020. március 17

Bogdan Aurescu külügyminiszter az amerikai nagykövettel találkozott

Bogdan Aurescu külügyminiszter Adrian Zuckermannal, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetével folytatott megbeszélést kedden, Bukarestben, a koronavirus-járványról és e járvány leküzdéséért világ viszonylatban hozott rendkivüli intézkedésekről. Adrian Zuckerman átadta a román külügyminiszternek Mike Pompeo amerikai külügyminiszter levelét, amelyben az amerikai hivatalosság kifejezi köszönetét román kollegájának a diplomáciai csatornákon – ideértve Románia vashingtoni nagykövetségét és a Los Angeles-i Főkonzulátust – Romániával folytatott jó együttműködésért a Grand Pricess hajó fedélzetén tartózkodó európai – köztük román – állampolgárok biztonságos repatriálásért. Mike Pompeo meghivta Bogdan Aurescu tárcavezetőt, hogy április első felében vagy a lehető leghamarabb látogasson el Washingtonba. Bogdan Aurescu kihangsúlyozta a maga részéről, hogy ebben a bonyolúlt időszakban, a koronavirus-járvány leküzdéséért tett erőfeszitésekkel párhúzamosan szemelőtt kell tartani a stratégiai fontosságú projekteket és a külpolitikai prioritásokat, amelyek hozzájárulnak az állampolgárok biztonságának további fokozásához. Bogdan Aurescu és az amerikai nagykövet elemezte a kétoldalú védelmi és biztonsági intézkedéseket és véleményt cserélt Moldova Köztársaság helyzetének alakulásáról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Hatályba helyezték az idei roncsautóprogramot

Márcus 17-től hatályba helyezték az idei roncsautóprogramot és ezzel együtt a roncsmotorprogramot is, ami újdonságnak számit. A roncsautóprogram ez évi költségvetése 405 millió lej, ez lévén a legnagyobb pénzügyi keret a program elinditása óta.A kiszűrési dij összege 6.500 lei, ami további ezer lejjel növelhető, amennyiben az igénylő által kiválasztott megvásárolandó gépkocsi károsanyag-kibocsátása nem haladja meg 96 gramm CO2/km-es küszöbértéket, tájékoztatott a Környezetvédelmi Minisztérium közleménye.Az idén először induló roncsmotorprogram 3500 lejes selejtezési díjjal segíti az új motorkerékpár vásárlását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Törvény a sürgösségi egészségügyi tartalékokra és a karantén bevezetésével kapcsolatos intézkedésékről

Klaus Iohannis államfő kedden aláirta a sürgösségi egészségügyi tartalékokra és a karantén bevezetésével kacsolatos intézkedésekről szóló sürgösségi kormányrendeletet jóváhagyó törvény kihirdetésére vonatkozó rendeletet. A törvény előirja a sürgösségi egészségügyi tartalékok kialakitását a lakosság védelme céljából járvány és más, áldozatokat követelő helyzetekben. A törvény értelmében, járvány esetén a megbetegedések megelőzése és korlátozása érdekében az egészségügyi minisztérium szakértő-csoportjának javaslatára karantéba helyezik azon személyeket, akik járvány sújtotta térségekből érkeznek és lépnek be Románia területére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Meghosszabbították az adónyilatkozatok leadási határidejét

A koronavírus-fertőzés terjedése okozta nehézségek miatt meghosszabbították április 25-ig az adónyilatkozatok leadási határidejét, tájékoztat hétfői közleményében az Országos Adóhatóság (ANAF). Az eredeti határidő március 25-e volt.Ebben az időszakban felfüggesztik az ellenőrzéseket is, kivéve azokat az eseteket, ahol nyilvánvaló jelei vannak az adócsalásnak, valamint az áfabefizetés elmaradása miatt vagy egyéb okból elrendelt kényszervégrehajtást, számlazárolást vagy lefoglalást is. Ez alól kivételt képeznek azok az esetek, amelyekre vonatkozóan már jogerős bírósági ítélet van. Az emlitett intézkedések a vészhelyztet alatt és az azt követő 30 napban érvényesek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Rozália Gănciulescu