Decretul prin care preşedintele României a instituit starea de urgenţă pe tot teritoriul ţării a fost avizat pozitiv

Realizator: Decretul prin care preşedintele României a instituit starea de urgenţă pe tot teritoriul ţării a fost avizat pozitiv astăzi în toate comisiile parlamentare în care a fost discutat. Anunţul a fost făcut de liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, care a susţinut că parlamentarii au încuviinţat decretul preşedintelui pentru că avem o situaţie de urgenţă în ţară. Orice altă interpretare privind eventuale modificări ale decretului ar fi însemnat blocarea sau amânarea intrării în vigoare a decretului prezidenţial sau depăşirea termenului de cinci zile în care documentul trebuie adoptat în parlament – a explicat deputatul social-democrat.
Ce observaţii au avut parlamentarii pe marginea documentului aflăm de la Amalia Bojescu.
Reporter: Liderul deputaților PNL, Florin Roman, propune ca cei care fac speculă cu materiale sanitare – măşti, medicamente dezinfectanți – să le fie confiscat întregul stoc și să plătească și o amendă de 20.000 de lei.
Şi PMP a formulat o serie de observații menite să completeze decretul prezidențial. Se solicită menținerea valabilității documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență și sunt utilizate pe teritoriul țării. În plus – după cum afirmă liderul deputaților PMP, Marius Pașcan -, se solicită măsuri speciale de sprijinire a vârstnicilor pentru distribuirea și achiziționarea de medicamente și alimente.
Şi PSD solicită o serie de măsuri pentru susținerea celor care au intrat în șomaj tehnic, dar și fonduri pentru sănătate. Rapoartele adoptate de comisiile de specialitate vor fi trimise la președinție și guvern, cu toate observațiile făcute de formațiunile politice. Președintele poate să țină cont de ele și să dea un alt decret, dar guvernul are posibilitatea de a include aceste observații în ordonanțe de urgență.
Realizator: Plenul reunit al parlamentului va vota joi decretul prezidenţial prin care este instituită starea de urgenţă în România./rpatulea/cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 martie)